Tuesday, November 25, 2008

Kuey Teow Kung Fu Heldamelissa


Disebabkan atas permintaan hubby...aku pun mencuba laa untuk memasaknya walaupun tak penah tengok resepi asal...aku cuba based on apa yg aku rasa masa aku cilok dari pinggan hubby kat Cozy Corner itu hari..hehehe

so, kira nie resepi aku laa kan...heheh ikut suke aku je laa..hehehe

Bahan-bahan:
1 bungkus kuey teow (dibersihkan)
4 ulas bawang putih (diketuk)
3 ulas bawang merah (diketuk)
1 inci halia (diketuk)
200 gm daging lembu (dipotong nipis)
3 biji cili padi (diketuk)
2 batang baby corn
1/2 batang lobak merah (dihiris halus)
Sedikit kobis -ikut suka
Sedikit sayur sawi (atau pak chow - sawi pendek)- ikut suka
2 biji telur (ikut kesukaan anda)
Perasa ayam
Garam
Serbuk lada sulah
Air (secukupnya)

Hiasan
Bawang goreng
Daun bawang
Cili Jeruk @ Cili padi kicap (jika suka)

Cara-caranya:
1) Letak sedikit minyak dan tumis bahan ; bawang putih, bawang merah dan halia. Biar hingga garing sedikit kemudian masukkan air semangkuk kecil.
2) Masukkan daging yang telah dibersihkan tadi. Biar hingga daging empuk.
3) Apabila daging empuk, bahan perasa (garam, lada sulah, perasa ayam)
4) Masukkan sayur yang keras dahulu (lobak & baby corn). Tunggu sedikit empuk.
5) Pecahkan telur ke dalam kuali. (Jangan kacau - nanti telur akan pecah). Biar hingga telur masak sedikit.
6) Masukkan sayur2 daun (kobis & sawi) biar hingga layu sedikit.
7) Masukkan kuey teow. Gaul sebati. Kacau hingga masak.
8) Hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang @ cili jeruk. Sedap ketika panas...

Selamat Mencuba.

Saturday, November 15, 2008

Devil Curry (Ketuk-Ketuk Ramadan)


Resepi nie dari Khatijah Tan (Mak Piere Andre) dia masak dlm Ketuk Ketuk Ramadan...Aku try buat resepi nie...seteleh disyorkan oleh Ibu ku..memang best..Sedap plak tu...tak pakai santan....lagi laa aku suka...makanan sihat laa kiranya...Selamat mencuba..


Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dipotong 20)
15 tangkai cili kering (dimesin)
5 biji cili merah (dimesin)
3 batang serai (dimesin)
2 biji bawang besar (dimesin)
2 biji buah keras (dimesin)
1 inci kunyit hidup (dimesin)
1 inci lengkuas (dimesin)
1 peket kecil biji sawi (ditumbuk kemudian dimesin)
2 sudu besar cuka
Garam
Gula


Cara-caranya:
* Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi.
* Tumiskan sehingga naik.
* Kemudian barulah masukkan ayam tadi. Biarkan ayam betul-betul masak. Tutup.
* Masukkan cuka dan serbuk perasa serta garam. Siap di masak.

Sunday, October 12, 2008

Kuih Siput


Bahan-Bahan:
280 gm Tepung Gandum
2 Sudu Makan Gula Aising
90 gm Marjerin
100 ml Santan (1/4 Kelapa)
1 Sudu Kecil Serbuk Kari
1 Sudu Kecil Serbuk Cili
Sedikit Daun Kari (digunting halus)
Garam

Caranya:
1. Satukan tepung gandum, gula, serbuk kari, serbuk cili, daun kari dan garam.
2. Gaul marjerin dan santan sedikit demi sedikit.
3. Uli sehingga menjadi doh. (Biarkan seketika utk 30 min)
4. Tekan ke acuan siput.
5. Goreng sehingga keemasan.

Saturday, July 19, 2008

Pasta Bolognese Special

Aku dah lama tak update blog resepi..sibuk la punyer pasal nie....nie baru ada masa nak update.
Nie resepi express...macam Nigella Express plak aku nie..



Ingredients:
Pasta (pelbagai bentuk ada...mana2 yg korang suka) - direbus hingga lembut
200 gm Daging Cincang
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
3 biji tomato (dicincang)
1 mangkuk kecil sayur campur beku (nyahbeku)
Sedikit Oregano
Garam
Sedikit Serbuk Lada Hitam

Directions:
1. Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan sedikit bawang besar utk perasa.
2. Masukkan daging. Goreng hingga masak. Masuk serbuk lada hitam.
3. Masukkan tomato yang dicincang tadi. Letak sedikit oregano dan garam.
4. Masukkan sayur campur dan kacau rata. Biar mendidih. Masukkan lebihan bawang besar.
5. Masak hingga mendidih.Kemudian hidang bersama pasta.Tabur daun bawang & sedikit bawang goreng.

Sunday, May 11, 2008

Sotong Masak Kunyit


Okehh..dah lama menjanjikan resepi nie...tapi tak update gak...saboo je laa aku nie ek...penat + tak de masa...nie kira masakan EXPRESS gak nie..mudah + cepat di masak....selamat mencube....


Bahan-bahan:
4-5 ekor sotong (dibersihkan & dipotong bulat)
1 biji cili (dihiris)
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
2 ulas bawang putih (dihiris)
Sedikit Serbuk Kunyit
Sedikit Biji Lada Hitam (ditumbuk kasar)
Garam


Cara Memasak:
1. Letak sedikit minyak dan tumiskan bawang putih dan cili merah.
2. Masukkan sedikit bawang putih
3. Masukkan sotong yang telah dibersihkan tadi. Tumis hingga masak.
4. Masukkan sedikit serbuk kunyit dan garam secukup rasa. Masukkan lada hitam yang ditumbuk kasar.
5. Gaul hingga masak. Hidangkan bersama nasi panas.

Saturday, April 26, 2008

Jemput-Jemput Tauhu

Assalamualaikum....
 
Gambar tak sempat nak snap ari tu...sebab sedap sangat...tak sabo nak makan...tapi memang best...

Ingredients:

4 keping tauhu - dihancurkan
1 bii cili merah - dicincang kasar
1 biji cili hijau - dicincang kasar
1 biji bawang besar - dicincang kasar
1 biji bawang putih - dicincang kasar
1 tangkai daun bawang - dirampai
1 tangkai daun sup - dirampai
6 ekor udang - dikupas kulitnya dan didadu (kemudian di sanggar hingga masak)
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Directions:
1) Gaul rata semua bahan, kecuali minyak Panaskan minyak di dalam kuali
2) Ambil satu sudu makan adunan dan jadikan bebola dan terus masukkan ke dalam minyak panas.
3) Goreng sehingga masak dan angkat serta toskan.
4) Hidangkan panas-panas dengan sos.

Monday, April 21, 2008

Ikan Cencaru Sumbat


Ingredients:

2 ekor ikan cencaru (dibersihkan) - saiz sederhana
5 ulas bawang merah -ditumbuk
2 biji cili merah -ditumbuk
2 biji cili padi (jika suka) -ditumbuk
Garam
Air asam jawa

Directions:
1. Bersihkan ikan cencaru. Lumurkan dengan garam & sedikit air asam.
2.. Tumbuk bawang merah, cili merah & cili padi. Setelah lumat, letak sedikit garam & baki air asam.
3. Sumbatkan ke dalam perut ikan cencaru yang telah dibersihkan.
4. Goreng hingga garing.
5. Hidang bersama nasi.

Pancake Heldamelissa


Bahan:-
225 gram tepung gandum
1 sudu makan baking powder
Sedikit garam
1 sudu teh gula
2 biji telur yang besar, dipukul sebentar
30 gram mentega, dicairkan dan disejukkan
300 ml susu cair
Mentega untuk menggoreng

Cara:-
Cara paling mudah membuat pancake ini ialah – masukkan semua bahannya kedalam alat pengisar letrik, (kecuali mentega untuk menggoreng) dan putar sehingga menjadi adunan yang halus seperti sutera.

Saturday, April 5, 2008

Bebola Ayam Masak Pedas


Bebola ayam adalah sesuatu yang aku paling suka sejak dulu. Bila dah tau memasak mula laa aku olah macam-macam. Tapi memang syok bila dapat olah masakan tu jadi masakan kita kan.


Ingredients:
1 peket kecil bebola Ayam (Pelbagai jenama)
1 biji biji bawang besar (dihiris bulat)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 biji cili hijau (dihiris)
1 biji tomato (dipotong dadu)
3 sudu besar cili kering (cili giling)
2 sudu sos tomato
1 sudu kicap cair
Sedikit garam




Directions:
1. Panaskan minyak
2. Gorengkan bebola ayam tadi sehingga masak. Kemudian angkat.
3. Goreng sedikit bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan cili giling tadi. Goreng hingga pecah minyak.
5. Masukkan sos tomato dan kicap cair.Biar mendidih.Masukkan sedikit garam.
6. Masukkan bebola ayam & tomato tadi dan baki bawang besar yang belum di masukkan. Kemudian hiaskan dengan cili hijau.
7. Sedia untuk di makan bersama nasi.

Sotong Goreng Tepung


Ingredients:
500 gm sotong segar (dibersihkan & dipotong bulat)
1 biji telur
Tepung Serbaguna (guna tepung segera utk menggoreng)


Directions:
1. Sotong dibersihkan dan di tos sehingga kering (dipotong bulat)
2. Gaulkan sotong bersama tepung.
3. Kemudian celupkan sotong tadi dengan telur.
4. Sekali lagi gaul sotong tadi bersama tepung.
5. Goreng pada minyak yang panas.
6. Warna keemasan boleh diangkat dan dihidangkan.
7. Sesuai di makan bersama sos cili dan nasi panas.

Sunday, March 30, 2008

Marble Choc Cheese


Kek ini memang best..aku kukus..so rasa moist sangat..sedap..cuba laa..

Bahan-Bahan:-

Bahan A


180 gm. Butter
20 gm. cocoa powder - ayak
170 gm. Gula castor
3 biji telor
120 gm. tepong naik Sendiri - ayak
1 tsp. baking powder - ayak

Bahan B

250 gm. cream cheese
60 gm. gula castor
1 tsp. vanilla essence
1 biji telor

Cara-caranya:-

1. Pukul butter and gula.
2. Masukkan telor sebiji demi sebiji.
3. Masukkan tepong, cocoa dan baking powder yang telah di ayak. Gaul rata.
4. Di sebuah bekas yang lain, pukul kesumua bahan bahan B hingga kembang.
5. Tuang 1 bahagian adunan A kedalam loyang berukuran 7" dan ratakan. Kemudian tuangkan semua adunan bahan B. Ratakan permukaan loyang.
6. Tuangkan baki adunan A.
7. Bakar di oven 160 deg C - selama 60 mins.
8. Setelah masak tunggu hingga betul betul sejuk sebelum dipotong dan hidang.
9. Selamat mencuba.

Nota :-
Kek ini dikukus selama <>1jam.

Kek ini boleh dimasak menggunakan kaedah bakar atau pun kukus. Jika dibakar gunakan kaedah steambath kerana jika tidak kek akan menjadi sedikit kering.

Kek ini disarankan untuk dikukus sahaja kerana ia akan lebih moist dengan kadah ini.

Sunday, March 9, 2008

Bihun Tomyam


Description:
Semalam lepas balik dari Carefour...aku tak tau nak makan apa..dan tak tau nak masak apa dah..boring dah makan nasi rasanya...sampai laa aku tak tau nak makan apa dah lepas tu..jadi dok fikir-fikir la apa benda nak makan malam nie...tetiba terfikir plak nak masak Bihun Tomyam

Ingredients:
3 ekor sotong (Dipotong bular)
6 ekor udang (Dibersihkan)
2 batang Serai (Diketuk)
2 helai Daun Limau Purut (dikoyak-koyak)
2 keping Asam Keping
1 biji limau kasturi (diambil jusnya)
1 biji Bawang Besar (Dipotong dadu)
3 ulas Bawang Putih (Diketuk)
1/2 inci Halia (Diketuk)
1/2 batang Lobak Merah (Dihiris bulat @ memanjang)
3 batang Baby Corn (Dibelah memanjang)
1 biji Tomato (dipotong dadu)
1/2 peket Bihun
Sedikit Daun Ketumbar
Sedikit Daun Bawang
Sedikit Bawang Goreng
2 kiub TomYam KNOR
2 sudu Sos Ikan (Sos Nampla)
Sedikit Garam (Secukup rasa)

Directions:
1) Tenggekan air panas dalam periuk mengikut sukatan bihun (Byk mana bihun yang akan digunakan)
2) Masukkan bawang besar, bawang putih, serai, daun limau purut & halia ke dalam air yang telah panas (menggelegak).
3) Masukkan kiub tomyam tadi. Dan kemudian masukkan garam dan Sos Ikan tadi.
4) Kemudian masukkan sayuran seperti lobak merah, baby corn & tomato.
5) Masukkan bihun yang telah dibersihkan. Tunggu hingga sedikit lembik baru masukkan Sotong & Udang ke dalam periuk tersebut.
6) Sesudah mendidih tutup api dan hidangkan bersama daun bawang, daun ketumbar & bawang goreng tadi. Sedia untuk di makan bersama keluarga
Selamat Mencuba!!

Kacang Phool (Sempena Mengundi)

Sempena hari mengundi nie...aku buat aaa Kacang Phool...resepi nie daripada Asmah Laili...bulan lepas masa raya Cina Ibu dah try...then sekarang aku plak try sendiri...memang sedap...


Kacang Phool yang siap sedia di makan


Kacang-kacang yg digunakan




BAHAN-BAHAN:
1 tin kacang PHOOL MEDAMAS masukkan didalam mangkuk (atau kacang parang/kidney beans)
1 tin kacang kuda putih dan pecah-pecahkan
1 tin bake beans
1/2 kilo daging cincang
Beberapa biji telur, digoreng mata lembu
2 biji bawang besar, dipotong dadu kecil
3 biji lada hijau, dihiris kasar
3 biji lada merah, dihiris kasar
6 biji limau kasturi, dibelah 2
Sedikit daun ketumbar dan daun pudina
Garam secukup rasa


BAHAN KISAR
20 biji lada kering
20 biji bawang merah
5 biji bawang putih dikisar halus
2 sudu teh penuh rempah beriani
Sedikit halia


CARA-CARANYA:
Tumis bahan kisar sehingga garing dan wangi. Masukkan daging dan sedikit air. Masukkan semua kekacang dan gaul rata. Biarkan mendidih sehingga dagingnya empuk dan pekat sedikit. Masukkan garam beserta daun ketumbar dan pudina. Rasa, jika ada yang kurang, tambah.


CARA MENGHIDANG
Tuang kacang Phool kedalam mangkuk. Hias dengan telur mata lembu, bawang dadu, lada hiris dan limau kasturi. Enak dilawankan dengan roti Perancis.

Monday, March 3, 2008

Butter Oat Prawn


Bahan-bahan:
1 kilo udang yang sederhana besarnya , kupas kulit badan, tinggalkan ekor dan kepala
125 gram mentega
100 gram rolled oats atau prawn cereal
1 sudu makan bawang putih, didadu halus
2 pelepah daun kari
10 biji lada padi, dirampai
1 sudu makan gula caster
Sedikit minyak untuk menggoreng udang
Garam secukup rasa
Sepinggan salada dihias cantik, yang kemudiannya akan diletakkan udang diatasnya


Cara-cara:
1) Panaskan minyak dialam kuali, goreng udang sebentar sahaja – kira-kira 15 – 30 saat sehingga bertukar warna.
2) Angkat dan ketepikan.
3) Gunakan kuali bersih yang lain, atau boleh juga gunakan kuali yang sama, tetapi keluarkan bekas minyak gorengan udang dan cuci bersih kuali tersebut.
4) Panaskan mentega sehingga cair.
5) Tumis bawang putih, daun kari dan lada padi sehingga naik aromanya.
6) Masukkan oat (atau prawn cereal), gaul rata dan masak selama 2-3 minit
7) Masukkan gula dan gaul sampai rata, biarkan seminit lagi.
8) Baru dimasukkan udang, gaul rata selama 30 saat. Segera angkat dan letakkan diatas timbunan salada.

Sunday, March 2, 2008

Ayam Goreng Kacang Peas

Resepi nie simple dan mudah disediakan...aku sempat masak nie lepas balik keje ari tu...kejap je dah siap...(gambar aku up kemdian k...)

Bahan-bahan:
1 tin kacang peas
500 gm ayam (dibuang kulit & potong kecil)
3 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (diketuk/dicincang)
1 biji cili merah (dihiris)
Daun Sup
Garam

Caranya:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih.
2. Masukkan ayam (Ditutup bagi mempercepatkan ayam itu masak).
3. Masukkan sos tomato. Kemudian masukkan kacang peas, cili merah dan bawang besar. Gaul hingga rata.
4. Taburkan daun sup dan tutup api.
5. Hidang bersama nasi atau garlic bread.

Burger Cik Heldamelissa


Bahan-bahan:
2 biji Roti Burger - dibelah 2
Daging Lembu/ Ayam Burger
Daun Salad
Tomato - dihiris bulat
1 biji Bawang Besar - dihiris bulat
Timun - dihiris bulat
Sos Cili or Sos Tomato
Mayonis
Lada sulah

Cara-caranya:
1. Sapu mentega pada roti dan bakar sekejap.
2. Goreng daging dengan sedikit mentega. Cucuk2 bahagian tengah daging dengan garfu agar cepat masak di bahagian dalam. Letak sedikit lada sulah (jika suka).
3. Susun bawang besar, daun salad, tomato, timun pada roti. Letakkan daging yang sudah siap digoreng di atas.
4. Cili atau tomato? Ikut selera sendiri. Jika suka letak la mayonis.

Kek Pisang Coklat Cip


Bahan-bahan:
300gm tepung gandum
40 gm tepung jagung
250 gm gula
3 biji telur
4 biji pisang
250 gm mentega (dicairkan)
80gm cip coklat
1 sudu teh soda bikarbonat
Sedikit garam

Cara-caranya:
1. Pisang dilenyek hingga hancur
2. Pukul telur dan gula hingga kembang
3. Masukkan tepung gandum, tepung jagung dan soda yang telah diayak ke dalam adunan.
4. Bila telah sebati, masukkan pisang, garam, cip coklat dan mentega cair. Gaul hingga sebati.
5. Bakar dengan suhu 180 darjah celcius selama 40 minit @ sejam

Sup Ketam Sayuran


Bahan-bahan:
1 peket crab stick
2 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang celeri - dihiris
1/2 batang lobak merah - dihiris
3 batang baby corn - dihiris
Sedikit sayur kobis panjang - dihiris sederhana halus
1 kiub perisa ikan bilis
Sedikit lada sulah
Garam


Hiasan:
Daun Ketumbar - dihiris
Bawang Goreng


Cara-caranya:
1) Masukkan air ke dalam periuk. 2 mangkuk air.
2) Masukkan bahan seperti bawang merah & bawang putih. Tunggu hingga mendidih.
3) Masukkan kiub perisa ikan bilis tadi. Kacau.
4) Masukkan sayur-sayuran di atas.
5) Dan kemudian masukkan celeri dan letakkan sedikit garam & lada sulah.
6) Tunggu hingga mendidih dan sedia untuk dihidang bersama nasi.

Saturday, March 1, 2008

Hati Ayam Goreng Cili


Resepi nie simple aje...senang disediakan plak tu.


SELAMAT MENCUBA!!


Bahan-bahan:
500 gm Hati Ayam - dibersihkan
1 biji bawang besar - dihiris bulat
2 ulas bawang putih - dihiris
1 batang cili hijau - dihiris
Serbuk kunyit
4 sudu cili giling
1 sudu kicap - kicap kipas udang
Garam


Cara-caranya:-
1) Perapkan hati ayam bersama serbuk kunyit dan garam
2) Goreng hati ayam sehingga masak. Masukkan bawang putih. Tumis bawang hingga kekuningan
3) Masukkan cili giling dan sedikit kicap (lemak manis)
4) Masukkan bawang merah dan cili hijau. Gaul hingga masak.
5) Boleh dihidangkan dan dinikmati bersama nasi.

Sunday, February 24, 2008

Cucur Ikan Bilis


Bahan-bahan :
3 cawan tepung gandum
1 biji telur ayam
1 biji bawang besar (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
1 cawan air (jika tak cukup boleh tambah)
Setangkai daun sadri (dihiris)
Setangkai daun bawang (dihiris)
Sedikit Ikan Bilis (segenggam)
Sedikit serbuk kunyit
Garam (secukup rasa)


Cara-caranya:
1) Satukan semua bahan-bahan di atas.
2) Masukkan air & gaul rata. Jangan terlalu cair.
3) Goreng sehingga kekuningan / garing.
4) Hidangkan untuk minum petang bersama kopi atau teh

Selamat Mencuba!!

Kangkung Goreng Belacan




Nie antara makanan kegemaran aku sejak kecik-kecik dulu. Sampai sekarang pun masih lagi suka. Sekali-sekala dapat buat best gak kan...


Bahan-bahan:
1 ikat kangkung segar (siap ikat di pasar malam/pasar)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji cili merah (ditumbuk) - jika suka bleh bleh tukar dgn cili padi
Sedikit belacan
Sedikit Udang kering
Sedikit air
Sedikit Garam


Cara-caranya:
1) Bersihkan kangkung. Asingkan batang kangkung dan daun kangkung.
2) Tumbuk bahan spt bawang merah, bawang putih, cili, belacan dan udang kering bersama.
3) Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi. Masukkan garam.
4) Masukkan batang kangkung. Tumis sehingga sedikit lembut.
5) Masukkan semua daun kangkung. Goreng sehingga masak.
6) Jika inginkan sedikit kuah, masukkan sedikit saja air.
7) Boleh dihidangkan bersama nasi panas.

Telur Ikan Goreng Kunyit

Servings:2-3 person

Ingredients:
500 gm telur ikan
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji lada hijau (dihiris)
Garam
Serbuk Kunyit
Minyak (Utk menggoreng)

Directions:
1) Bersihkan telur ikan dan gaul bersama garam & serbuk kunyit.
2) Kemudian gorengkan telur ikan tadi.
3) Setelah hampir masak, masukkan bahan yang dihiris tadi. Jikan suka kuning lagi, tambahkan sedikit serbuk kunyit.
4) Goreng sehingga masak.
5) Hidangkan bersama nasi panas.

Daging Masak Kicap Berempah

Ari tu buat..tapi tak sempat snap gambo...next time kay..

Bahan-bahan:
500 gm daging batang pinang
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
2 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
3 Sudu kicap lemak manis
1 sudu kicap cair
Garam (secukup rasa)
Sedikit air

Caranya:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan daging, goreng sehingga masak.
2) Masukkan ketumbar, jintan manis & jintan putih. Kacau rata.
3) Masukkan semua kicap. Masukkan bawang besar & cili merah.
4) Masukkan sedikit garam dan sedikit air.
5) Masak sehingga daging empuk dan hidangkan bersama nasi

Udang Tomyam Bakar


Sedap & simple...


Bahan-bahan:-
500 gm udang
3 peket pes tomyam
Sedikit minyak masak


Cara-caranya:
1) Bersihkan udang.
2) Lumurkan pes tomyam di atas udang sama rata.
3) Bakar atau goreng di dalam kuali
4) Sedia di makan.


** Sesuai di makan dengan nasi.

Ikan Cencaru Sumbat

Resepi nie paling aku suka sejak kecil...biler mak aku masak sure aku happy gile...hehehe..

Selamat mencuba

Ingredients:
2 ekor ikan cencaru (dibersihkan)
3 ulas bawang merah (ditumbuk sederhana halus)
2 biji cili merah (ditumbuk sederhana halus)
Belacan
Sedikit asam jawa
Garam


Directions:
1) Ikan cencaru yang dibersihkan perut dan buang sisik diketepikan dahulu.
2) Tumbuk bawang merah, cili merah, belacan & garam bersama.
3) Masukkan sedikit air asam jawa pada bahan yg ditumbuk tadi.
4) Ambil garam lumur pada badan ikan cencaru Dan lumurkan baki air asam jawa.
5) Sumbatkan dibahagian perut ikan cencaru tadi.
6) Ikan boleh digoreng atau dibakar (dibakar bungkus pakai foil paper)

Sunday, February 17, 2008

Pankek


Bahan-bahan:-

250ml susu cair
1 sudu besar cuka
165gm tepung gandum
2 sudu besar serbuk penaik
1/4 sudu teh garam
2 sudu besar gula kastor
2 sudu besar mentega, dicairkan
1 biji telur, dipukul sedikit
Marjerin untuk melengserkan

Cara Membuatnya:-
1. Campurkan susu cair dan cuka. Kacau dan biarkan 10 minit.
2. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam ke dalam mangkuk.
3. Gaulkan gula bersama tepung. Buatkan 'lubang' di tengah tepung tadi. Ketepikan.
4. Satukan campuran susu, mentega dan telur.
5. Tuangkan ke dalam tepung dan kacau dengan ballon whisk hingga sebati. Tambah sedikit lagi susu jika terlalu pekat.
6. Panaskan kuali kalis lekat, lengserkan sedikit marjerin.
7. Letakkan 2-3 sudu adunan dan ratakan sedikit.
8. Masak atas api perlahan kemudian terbalikkan.
9. Angkat dan hidangkan dengsan sos coklat, madu dan mentega.

Saturday, February 2, 2008

Kek Mentega Keju

One Slice ...

Aku dapat resepi dalam KOSMO...oleh Norzailina Nordin..
Sedap..dah cuba petang tadi...

Ingredients:
170 gm mentega
125 gm krim keju
250 gm gula kastor
5 biji kuning telur
210 gm tepung serbaguna
1 1/2 camt serbuk penaik (diayak bersama tepung)
2 camca teh vanilla
5 biji putih telur
1/8 camca teh krim tartar

Directions:
1) Putar mentega dan krim keju hingga kembang dan pucat warnanya.
2) Masukkan sedikit demi sedikit gula, pukul. Ulangi hingga habis
3) Bubuh sebiji demi sebiji kuning telur, putar sebati
4) Masukkan pula tepung, pukul perlahan. Tambah vanilla.
5) Dalam mangkuk bersih, pukul putih telur hingga berbuih.
6) Masukkan krim tartar, putar lagi. Bila kental, bubuh 1/3 ke dalam adunan tadi.
7) Kacau perlahan dan tambah lagi 1/3 bahagian. Ulang hingga habis.
8) Ratakan dalam adunan ke dalam tin 4 segi 22 cm yang di alas kertas kalis minyak dan dilengser marjerin
9) Bakar pada suhu 170 C selama 1 jam @ sehingga masak.
10) Keluarkan, biar atas redai 10 min sebelum dikeluarkan dari tin

Ikan Masin Masak Asam


Ingredients:

1 peket ikan masin tenggiri (dibersihkan)
1 biji bawang besar (sederhana) - dihiris
2 biji bawang putih - dihiris
1 biji lada merah - dihiris
1/2 cawan air asam jawa




Directions:
1) Goreng ikan masing sehingga garing
2) Masukkan terus bawang merah, bawang putih dan cili merah (tanpa angkat ikan tadi). Tumis hingga garing.
3) Masukkan air asam jawa mengikut citarasa anda.


** Tidak perlu masuk garam kerana ikan masin dah masin..

Puri Daging


Resepi ini sesuai untuk sesiapa yang tidak sukakan pedas.

Selamat Mencuba

Ingredients:
500 gm daging batang pinang (dipotong sederhana kecil)
250 gm tomato puri
180 gm cili kering (dikisar halus)
6 biji bawang putih (dikisar halus)
100 gm halia (dikisar halus)
200 gm bawang besar (dikisar halus)
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa

Directions:
1) Bersihkan daging dan tos hingga kering sedikit
2) Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang besar, bawang putih, jintan manis, jintan putih dan halia sehingga wangi dan keperang-perangan.
3) Kemudian masukkan tomato puri. Kacau rata dan tumis sehingga pecah minyak.
4) Masukkan daun kari dan seterusnya masukkan daging. Gaul sebati sehingga daging empuk.
5) Selepas itu masukkan sedikit air dan biarkan mendidih.
6) Masukkan garam secukup rasa. Masak lagi sehingga air kering sedikit. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidang.

Terung Goreng Sambal



Ingredients:

3 batang terung yang sederhana
½ labu bawang besar (dihiris)
3 ulas bawang putih (ditumbuk/ diblender)
3 ulas bawang merah (ditumbuk/ diblender)
2 biji cili merah (ditumbuk/ diblender)
4 biji cili padi (ditumbuk/ diblender)
3 helai daun kari (utk tambah perisa)
Sedikit belacan
1 sudu kicap cair
Garam


Directions:
1) Goreng terung hingga lembik sedikit. Angkat dan ketepikan.
2) Tumis bahan bahan yang ditumbuk/ diblender hingga naik bau.
3) Masukkan kicap cair & garam secukup rasa.
4) Masukkan terung yang digoreng tadi bersama bawan besar yang dihiris tadi. Masukkan daun kari.
5) Masak sehingga masak dan boleh dihidangkan bersama nasi.

Sup Daging


Hari tu aku masak sup...Sebab sup tu khas untuk orang demam....Sup simple....aku sediakan kejap jer...


Ingredients:
500 gm daging lembu(daging batang pinang)
½ inci halia (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
½ batang lobak merah (dihiris)
½ batang celery (dihiris)
2 biji kentang (dibelah 4)
2 sudu serbuk rempah sup (jika tiada boleh gunakan sup bunjut)
2 sudu besar sos ikan (sos nampla)
1 sudu lada sulah
Garam (secukup rasa)


Directions:
1) Masukkan air sebanyak 4 cawan ke dalam periuk. Panaskan dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi sehingga mendidih.
2) Masukkan daging yang telah dibersihkan.
3) Masukkan celery, lobak merah & kentang. Tutup periuk dan biar mendidih.
4) Masukkan garam, serbuk rempah sup, sos ikan dan lada sulah. Kacau dan masak daging hingga empuk.
5) Sesudah masak Hidangkan sup bersama daun bawang dan bawang goreng

Spaghetti Goreng Basah


Resepi nie aku buat masa aku sebenarnya nak buat Spaghetti Bolognese...tapi sebab bosan asyik cara tu je..aku buat cara aku la plak...Spaghetti Goreng Basah..hehehe...ala-ala Mee Goreng Basah la...spaghetti kan mee gak kat Itali tu...jadi pe salahnya guna bahan yang sama...buat kat spaghetti...hasilnya lagi sedap dan bermutu....hehehe


Ingredients:
Separuh peket Spaghetti (direbus dahulu dan tos)
2 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji tomato (dipotong kecil-kecil) - jika suka boleh letak 2 biji
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
1/2 biji lada benggala (capsicum) - (dihiris)
Setengah peket frozen Vege
1/2 peket daging cincang (Jenama Ramli)
2 sudu besar cili giling
2 sudu sos tomato
Lada sulah
Oregano
Garam


Directions:
1) Tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau.
2) Masukkan daging. Goreng hingga masak. Masukkan lada sulah & garam sedikit serta oregano.
3) Masukkan cili giling dan sos tomato. Kacau sehingga naik bau.Masukkan tomato.
4) Masukkan frozen vege & capsicum serta bawang besar tadi.Kacau hingga masak.
5) Masukkan spaghetti kacau hingga sebati bersama bahan tumisan tadi.
6) Sedia untuk dihidang


Nota:
Boleh dihiaskan bersama daun bawang & bawang goreng.

Bendi Goreng Telur


Nie resepi malas aku ..selongkar peti ais ada bendi...apa lagi..semua dok bantai campak dlm kuali je...hehehe...


Selamat Mencuba!!!


Ingredients:
1 biji telur
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)
8 batang bendi (dipotong serong - sederhana tebal) - direndam air garam utk hilangkan lendir
2 sudu cili giling
1 sudu kicap cair
Sedikit lada sulah
Garam (secukup rasa)


Directions:
1) Goreng telur seperti scramble egg di dalam kuali.
2) Setelah telur telah digoreng masukkan terus bahan yang dihiris (bawang besar, bawang putih & cili merah)
3) Tumis hingga naik bau dan kemudian masukkan cili giling. Tumis hingga cili giling masak.
4) Masukkan bendi yang telah dipotong serong
5) Masukkan kicap cair dan lada sulah serta garam secukup rasa.
6) Setelah masak boleh dihidang bersama nasi putih serta lauk lain.

Udang Lada Hitam


Nie antara resepi faveret aku le...baru je update gambar....

Ingredients:

# 1/2 kg udang harimau
# 2 biji bawang putih - diketuk
# 1 biji bawang besar - dipotong wedges
# 1/2 biji bell pepper(capsicum) - dihiris memanjang
# 2 sudu sos cili
# 3 sudu sos lada hitam
# 1/2 sudu serbuk black pepper(ditumbuk kasar)
# Sedikit air
# Garam secukup rasa


Directions:
# Tumis bawang putih hingga naik bau.
# Masukkan bawang besar & bell pepper.
# Masukkan sos cili & sos lada hitam.
# Masukkan serbuk lada hitam
# Gaul rata. Masukkan garam secukup rasa.
# Masukkan udang & gaul rata.
# Masukkan sedikit air

Soto Makasar


Soto Makasar - amat mudah dan senang di sediakan..


Selamat Mencuba!!!


Ingredients:
600gm Daging (batang pinang)
1 inci halia (ditumbuk)
1/2 inci lengkuas (ditumbuk)
5 ulas bawang merah (ditumbuk)
3 ulas bawang putih (ditumbuk)
2 sudu kecil serbuk ketumbar
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil serbuk lada hitam
1 btg kayu manis
3 keping bunga lawang
2 biji buah keras (ditumbuk) - utk memekatkan
600gm kacang tanah (digoreng tanpa minyak dan dikisar halus)
Garam (Secukup rasa)


Bahan Hiasan:
Bawang goreng
Daun sup
Limau kasturi




Directions:
1) Rebus daging hingga masak & empuk. Kemudian ketepikan.
2) Tumis kayu manis & bunga lawang bersama bahan yang ditumbuk tadi.
3) Sesudah naik bau, masukkan serbuk ketumbar, serbuk lada hitam, jintan manis dan jintan putih.
4) Kemudian masukkan air rebusan bersama-sama daging, masak hingga mendidih.
5) Sesudah mendidih, masukkan kacang tanah sedikit demi sedikit.
7) Masukkan garam secukup rasa dan masak hingga mendidih.
8) Hidangkan bersama bahan hiasan dan nasi impit.

Cucur Kentang Nestum

Assalamualaikum semua...

Resepi nie tok sedara aku bagi kira-kira 13 tahun lepas laa....aku memang suka buat cucur sejak zaman sekolah lagi..sebab aku suka makan cucur...hehehe...tak kira la cucur apa-apapun...

Tapi memang sedap...Cubalah!!

Resepi ini sesuai untuk minum pagi dan minum petang

Selamat Mencuba!!!!

Ingredients:
1 mangkuk Kentang parut
2 sudu Tepung gandum
1 biji telur ayam
Lada Hijau
Bawang besar / kecil (digoreng)
Daun Sadri (dimayang)
2 sudu Nestum
2 sudu susu cair
Air (digunakan utk menggaul)
Garam
Udang (bahan tambahan)
1 sudu Rempah kari / serbuk lada

Directions:
- Kentang diparut

- Gaulkan tepung, kentang parut, telur ayam, lada hijau, bawang goreng, daun sadri, nestum, susu cair, garam, udang, rempah kari sama rata.

- Kemudian campurkan sedikit air. Gaulkan bahan tadi. Pastikan tidak cair. Buat sederhana pekat.

- Goreng sehingga keemasan.

Laksa Johor

Nie resepi yg biasa aku pakai laa bile masak Laksa Johor....
Resepi turun temurun dari mak aku ....my sifooo...


waachhaaa....


Selamat Mencuba!!!!


Ingredients:
1 kilo ikan parang @ tenggiri
1/2 kati udang hidup
Segenggam udang kering
4 paket rempah kari ikan (kecil)
10 batang serai
4" halia
4" lengkuas
1/2 kati bawang merah
6 ulas bawang putih
Sedikit belacan
Kerisik (daripada 1 biji kelapa)
Santan (daripada 2 biji kelapa)
Sedikit minyak untuk menumis
Garam & asam keping


Untuk Laksanya:
Rebuskan spaghetti selama 1/2 jam lalu dibentuk suka hati (bentuk no 8)


Ulam-ulamnya:
Sambal belacan
Limau kasturi
Taugeh mentah
Bawang besar
Daun kesum
Daun selasih
Timun
Lobak masin


Directions:
- Ikan, udang kering direbus lalu dikisar (Ikan dikerisikan sebelum dikisar)
- Bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas, halia dan belacan semuanya dikisar,
- Jerang periuk dan panaskan minyak. Tumiskan semua bahan yang telah dikisar hingga wangi
- Kemudian masukkan rempah, kacau lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan ikan dan udang yang telah dikisar tadi. Kacau rata-rata lalu masukkan santan.
- Biarkan santan mendidih perlahan-lahan lalu masukkan kerisik, asam keping dan garam secukup rasa.
- Api mesti sederhana. Masak hingga pecah minyak.

Makaroni Goreng

Ni resepi ringkas..kalau nak cepat...especially yang balik keje terus masak...macam aku..heheh..so, sempat rembat apa yang ada dalam peti ais jer laa kan...so, apa-apa pasta pun boleh actually....


Selamat Mencuba !!!!


Ingredients:
Separuh peket Pasta Elbow (direbus dahulu dan tos)
2 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
Setengah peket frozen Vege
1/2 peket daging cincang (Jenama Ramli)
2 sudu besar cili giling
Lada sulah
Garam


Directions:
1) Tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau.
2) Masukkan daging. Goreng hingga masak. Masukkan lada sulah & garam.
3) Masukkan cili giling Kacau sehingga naik bau.
4) Masukkan frozen vege & bawang besar tadi.Kacau hingga masak.
5) Masukkan Pasta Elbow kacau hingga sebati bersama bahan tumisan tadi.
6) Sedia untuk dihidang

Friday, February 1, 2008

Udang Masak Lemak Simple




Nie kes nak cepat, masak ala-kadar aje. Tapi sedap gak. Hidangan untuk berdua ajer. Okay la tu kan. Nak masak complicated sangat pun nanti lambat siap lak kan...


Bahan-bahan:


15 ekor udang harimau (bleh tambah ikut suka) - dibersihkan
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris – buang biji)
1 sudu besar serbuk kunyit
½ cawan santan
Garam secukup rasa


Cara-caranya:


1) gaulkan serbuk kunyit bersama udang
2) tumiskan bawang merah & bawang putih hingga naik bau.
3) Masukkan udang dan kacau hingga masak.
4) Masukkan santan dan sedikit serbuk kunyit (ikut kemahuan anda)
5) Masak sehingga mendidih. Masukkan cili merah yang dihiris tadi
6) Sedia untuk dihidangkan.


SELAMAT MENCUBA!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin