Friday, December 28, 2012

Beef Blackpepper

Assalamualaikum....
Alahai macam dah lama tak pos lak resepi kan...dah nak hujung tahun dah nie. Mood tak de. Tak sihat pun ye gak. Jadi mood nak snap gambar pun macam malas laa kan...tau nak makan saja la...


Bahan-bahan:
  • 300 gm daging batang pinang - dihiris nipis
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 3 ulas bawang putih - diketuk & cincang halus
  • 2 senduk Sos Blackpepper (saya pakai jenama Tesco dlm botol aje)
  • Sedikit air
  • Sedikit minyak
  • Garam
  • Daung bawang - dihiris serong
Cara-cara:
  • Panaskan minyak. Masukkan daging yang siap dibersihkan. Goreng hingga masak.
  • Sambil menggoreng daging masukkan bawang putih dan goreng bersama daging tadi.
  • Masukkan sos blackpepper gaul hingga rata. Masukkan sedikit air.
  • Masukkan bawang besar dan sedikit garam. Masak hingga daging empuk. Taburkan daun bawang dan gaul.
  • Apabila masak bolehlah di makan bersama nasi.
Selamat Mencuba!

Monday, December 24, 2012

Fried Spiral Pasta with Beef

Assalamualaikum,
 
Hari nie nak masak simple aje utk sarapan pagi. Masak pasta untuk sarapan pagi tu. Western laa sangat...padahal sebenarnya dah tau tau apa nak makan...jadi makan laa pasta pepagi buta kan!
 
 
Bahan-bahan:
  • Spiral Pasta (rebus & tos)
  • 1 mangkuk kecil Daging Cincang
  • 2 ulas bawang putih - dicincang halus
  • 1 biji bawang besar - dipotong dadu
  • 2 senduk cili giling
  • 2 senduk sos tomato
  • Lada sulah
  • Sedikit Oregano
  • Garam
  • Minyak utk menumis
Cara-cara:
  • Panaskan minyak. Goreng daging hingga masak.
  • Masukkan bawang putih dan bawang besar.
  • Masukkan cili giling dan tumis hingga masak.
  • Masukkan sos tomato, lada sulah dan sedikit Oregano.
  • Masukkan garam untuk diperasakan.
  • Akhir sekali masukkan Spiral Pasta yang siap direbus. Gaul hingga rata.
  • Hidangkan untuk di makan.
 
Selamat Mencuba!

Friday, November 16, 2012

Macaroni Bebola Bolognaise

Assalamualaikum...

Hi. Saja laa nak letak bekal makanan yang biasanya aku bawak pegi ofis. Bawak bekal? Tak percaya? Aku memang jenis bawak bekal ke ofis. Lebih bersih rasanya dari makanan yang dikedai kan. Jadi bawaklah bekal.



Bahan-bahan:
  • Macaroni - direbus & ditoskan
  • 200 gm Bebola Daging (boleh beli dipasaran)
  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 3 biji tomato (dicincang)
  • 1 mangkuk kecil sayur campur beku (nyahbeku)
  • Sedikit Oregano
  • Garam
  • Sedikit Serbuk Lada Hitam & Lada Sulah

Directions:
  • Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan sedikit bawang besar utk perasa.
  • Masukkan bebola daging. Goreng hingga masak. Masuk serbuk lada hitam.
  • Masukkan tomato yang dicincang tadi. Letak sedikit oregano dan garam.
  • Masukkan sayur campur dan kacau rata. Biar mendidih. Masukkan lebihan bawang besar.
  • Masak hingga mendidih.Kemudian hidang bersama macaroni.
Selamat Mencuba!

Monday, November 12, 2012

Kailan Goreng Belacan

Assalamualaikum....
 
Hari nie tepek resepi minggu lepas. Sebab takut tak sempat tepek lak resepi yang lama kan. Simple. Resepi orang bekerja. Segalanya kalau boleh memang nak yang SIMPLE saja. Tapi tak de laa sampai bukak tin saja dan panas kan. Tu bukan simple tapi express namanya.
 
 
 
Bahan-bahan:
1 ikat sayur kalian
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji cili merah (ditumbuk) - jika suka bleh bleh tukar dgn cili padi

2 sudu makan Sos Tiram
Sedikit belacan
Sedikit Udang kering
Sedikit air
Sedikit Garam

Cara-caranya:
1) Bersihkan kailan. Asingkan batang kangkung dan daun kangkung.
2) Tumbuk bahan spt bawang merah, bawang putih, cili, belacan dan udang kering bersama.
3) Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi. Masukkan garam.
4) Masukkan batang kailan. Tumis sehingga sedikit lembut.
5) Masukkan semua daun kailan. Goreng sehingga masak.
6) Jika inginkan sedikit kuah, masukkan sedikit saja air.
7) Boleh dihidangkan bersama nasi panas.


 

Daging Goreng Kicap Halia

Assalamualaikum....
 
Bulan NOVEMBER nie aku rajin plak update. Saja amek mood online plak. Dah asyik layan FB pos kat sana. Rasa muak lak kan...jadi mulakan laa di sini yek. Berblogging di sini lebih indah macam 8 tahun dulu ...Tak sama dah rasanya.
 
So, kali ni layan aje laaa Daging Goreng Kicap Halia aku...kali ni aku masak tak berempah. Selalunya aku masak Daging Masak Kicap Berhalia ada rempah.



Bahan-bahan:
500 gm daging batang pinang
1 biji bawang besar (dipotong baji)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 biji cili hijau (dihiris)

1/2 inci halia (dihiris)
Sedikit serbuk lada sulah
3 Sudu kicap lemak manis
1 sudu kicap cair
Garam (secukup rasa)
Sedikit air
 
Caranya:
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan daging, goreng sehingga masak.
  • Masukkan semua kicap. Masukkan bawang besar dan cili hijau.
  • Masukkan sedikit garam dan sedikit air.
  • Masak sehingga daging empuk dan hidangkan bersama nasi

SELAMAT MENCUBA!!


Saturday, November 10, 2012

Sandwich Tuna Roti Bijan

Assalamualaikum...
 
Hari nie resepi memang simple aje. Janji dapat di follow oleh korang kan! Sapa-sapa pun boleh buat. Kalau terlebih rajin lagi best laa kan...
 
 
Bahan-bahan:
  • Roti Bijan Gardenia
  • 1 Tin Tuna with Sun Flower Oil (buangkan minyak before gaul bahan)
  • 1 Biji bawang besar (sederhana) - dicincang halus)
  • Mayonis
  • Lada Sulah
  • Garam
  • Mentega
  • Salad 
Cara-caranya:
  • Sapukan semua roti dengan mentega & bakar di atas kuali untuk dptkan sedikit garing.
  • Gaulkan Tuna bersama Bawang, Mayonis, Lada Sulah dan sedikit garam.
  • Susunkan daun salad di atas roti dan letakkan bersama Tuna yang telah digaul tadi.
  • Potong dan boleh dihidangkan untuk sarapan pagi.
SELAMAT MENCUBAA!!


 

Spaghetti Sosej Blackpepper

Assalamualaikum....

Weekend dah mula! Seronok ye? Tak laaa...sebab kena dok umah. Tapi suka laa gak sebab boleh laa masak yang sedap-sedap belaka untuk isi perut sendiri kan.

Today nak tepek resepi simple. Dah masak kelmarin tapi tak sempat nak update. Spaghetti Sosej Blackpepper. Okay tak? Memang simple sebab campak aje bahan yang ada.


Bahan-bahan:
  • Spaghetti - direbus & ditoskan
  • Sosej Ayam/ Daging - dipotong serong
  • 1/2 Lada Benggala (saiz sederhana) - dipotong diamond
  • 1/2 batang Lobak Merah - dipotong memanjang
  • 1 biji Bawang Besar - dihiris
  • 3 ulas Bawang Putih - dihiris/ diketuk
  • 2 sudu makan Sos Tiram
  • 1 sudu makan Sos Cili
  • Sedikit air
  • Mix Herb
  • Lada Sulah
  • Lada Hitam (kasar)
  • Garam

Cara-caranya:
  • Masukkan sedikit minyak untuk menggoreng Sosej yang telah dibersihkan hingga masak.
  • Apabila sosej dah nmpk sedikit garing, masukkan bawang besar & bawang putih ke dalam kuali dan gaul hingga bawang agak layu.
  • Masukkan Sos Tiram & Sos Cili dan sedikit air. Masukkan lada benggala dan gaul sebentar.
  • Masukkan lada sulah & lada hitam kasar. Perasakan dengan sedikit garam. Masukkan Mix Herb.
  • Masukkan spaghetti dan gaul. Apabila hampir siap dimasak, taburkan sedikit lagi lada hitam kasar di atas hidangan.
  • Siap untuk dihidangkan.
Selamat Mencuba!!

 

Thursday, November 8, 2012

Dinner Malam nie..

Assalamualaikum....
 
Alhamdulillah! Malam nie sempat sampai rumah sebelum hujan. Jadi sempat laa masak lauk pauk yang simple untuk makan malam ini. 2-3 hari sebelum nie tak sempat masak. Sebab sampai rumah pun dah dekat jam 9mlm sebab stuck kat ofis. Musim hujan dah tiba nak buat macam mana kan...sabar ajer laa....
 
 
So malam nie lauk pauk yang sempat di masak..
  • Telur Dadar
  • Paprik Daging
  • Kailan Goreng Belacan
Tak sempat nak buat Sambal Belacan. Sebab kalau buat sah laa akan makan lambat plak untuk dinner kan. Jadi makan aje laa apa yang terhidang. Esok-esok ajer laa tambah lauk pauk lain. So, apa dinner esok lak? Nantikan yek....
 
 

Wednesday, November 7, 2012

Nasi Lemak Telur Mata

Assalamualaikum...

Wordless Wednesday...Nasi Lemak Telur Mata ku hidangkan. Malas nak masak apa-apa yang complicated sangat. Jadilah untuk menjamu selera dipagi hari kan. Simple aje...tak de nak masak susah2 dipagi hari kan....so, selamat menjamu selera.
Nasi :
2 cup Beras Basmathi - dibersihkan
2 biji bawang merah - dihiris
1/2 inci Halia - dihiris
1 cup santan
2 cup air
Daun Pandan - disimpul
Sedikit Halba
Sedikit Garam
Cara:
1. Cuci beras hingga bersih.
2. Masukkan semua bahan dan tanak nasi seperti biasa.
Sambal Tumis :
3 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
3 senduk cili giling
1 biji bawang besar - dipotong bulat/ dadu
Air Asam Jawa
Gula
Garam
Cara:
1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili giling, kacau. dan biarkan hingga pecah minyak.
3. Masukkan Bawang Besar dan gaul.
4. Masukkan air asam jawa, gula dan garam.
5. Apabila mendidih boleh tutup api dan hidangkan bersama nasi lemak.
Bahan sampingan :
Telur Mata
Timun - dihiris
Ikan Bilis - digoreng


SELAMAT MENCUBA!!

 

Tuesday, November 6, 2012

Onion Ring

Assalamualaikum....

Hai...rajin plak nak berblogging. Banyak masa? Tak jugak. Tapi sekadar update apa yang perlu laa kan. Janji upload something gak untuk dikongsi walaupun simple kan. Korang masa apa hari nie? Hmmm, hari nie masak simple aje buat tambah-tambah lauk yang tak seberapa. So, tambah la Onion Ring. Saja je kan...masak sket untuk hidangan malam.


Bahan-bahan:
1 Biji bawang Holland - dipotong bulat
1 biji telur
Rempah Goreng Tepung


Cara-cara:
1. Bawang dipotong bulat.
2. Celupkan di dalam telur.
3. Kemudian salutkan dengan tepung goreng tepung.
4. Ulang hingga habis.
5. Panaskan minyak di dalam kuali. Gorengkan hingga tepung menjadi garing.

 SELAMAT MENCUBA!

Monday, November 5, 2012

Asam Pedas Ayam

Assalamualaikum...
Lepas bulan Ramadhan lepas, aku suka plak masak Asam Pedas. Ntah kenapa laa agaknya ntah. Anyway, nie resepi IBU aku sendiri. Dia belajar dari moyang aku. Asam Pedas Johor nie. Memang menawan hati ku. Huhuh...makan sah bertambah laa kalau makan kan. Sebab hari tu anak saudara sorang tu tak makan Asam Pedas Pari. Selalu dia makan ayam goreng aje, tapi hari tu dia ambil dan makan. Dia kata sedapnya. Wah...lega aku! Hehehe bangga laa gak kan....boleh menyebabkan orang tak makan asam pedas boleh makan. Kira hebakkk...haha..Hari nie aku nak masak Asam Pedas Ayam, selalu dah buat kat ikan, kali ni tukar ke Ayam plak...


Bahan-bahan:
7-8 keping Isi Ayam - dipotong & dibersihkan
30 batang cili kering - diblend
8 ulas Bawang merah - diblend

4 Bawang Putih - diblend
1 inci Halia - diblend
1 inci Kunyit - diblend
Sedikit Belacan Bakar - diblend
Daun Kesum
Bunga Kantan - dibelah 2
Terung - dibelah 4 (Nie saja tambah)
Air Asam Jawa (sukatan 1 mangkuk kecil air asam jawa)
Sedikit garam

Cara:
1. Tumis rempah yang di blend tadi hingga naik bau.
2. Masukkan Air asam jawa. Masukkan sedikit garam sebagai perasa.
3. Masukkan isi ayam hingga kuah mendidih. Masukkan bunga kantan & daun kesum
4. Hidangkan bersama nasi panas.

SELAMAT MENCUBA!!

Sunday, November 4, 2012

Pisang Goreng

Assalamualaikum...

Weekend memang hari yang dinantikan semua orang. Duduk dirumah atau pun pergi bersiar-siar antara aktiviti utama yang biasanya kita buat. Tapi aku prefer duduk di rumah, sebab hari weekdays kita sibuk bekerja di office. So, weekend laa time kita untuk berada di rumah. Betul tak? Sekali sekala berjalan apa salahnya. Petang ni minum petang Pisang Goreng aje...sambil tengok-tengok TV...bantai santai laaa kan...
 
 
Bahan-bahan:
1 sisir Pisang Abu
1 peket Tepung Goreng Pisang Adabi
Air
Garam
Minyak (utk menggoreng)

Cara-caranya:
1. Bancuhkan Tepung Goreng Pisang bersama air & sedikit garam.
2. Masukkan pisang & goring hingga berwarna keemasan.
3. Hidangkan untuk minum petang.

Mudahkan? Kalau rajin boleh laaa bancuh sendiri bancuhan tepungkan. Tapi sebab wiken...malas sket pakai yang sedia ada sahaja. Hehehe..Okies.

 

Sandwich Tuna

 Assalamualaikum...
 
Sandwich Tuna. Sapa yang tak makan? Hmmm rugi laa kalau tak makan kan. Anyway, ni breakfast paling aku gemari la. Simple dan menawan hati ku sentiasa. Apapun aku paling suka buat sendiri berbanding aku beli. Tak tau laa kenapa. Agaknya tak de feel nak makan buatan orang kut. Rasa sendiri buat lagi bersih kut. Memang betul laa tu..hehehe
 
 
Bahan-bahan:
1 buku Roti Gardenia
1 tin Tuna in Sunflower Oil (jenama Ayam Brand)
1 biji Bawang Besar (saiz sederhana)
Marjerin
Salad - dibersihkan
Timun - dipotong bulat
Mayonis
Lada Sulah
Sedikit Garam
 
Cara-cara:
1. Buangkan sedikit minyak pada tuna. Tinggalkan sendikit.
2. Letakkan garam & lada sulah pada Tuna.
3. Masukkan mayonis & bawang besar. Gaulkan hingga rata.
4. Sapukan marjerin pada roti dan mula letakkan tuna yang siap digaul tadi.
5. Letakkan Timun & Salad.
6. Potong ikut kemahuan sendiri. Dan ulang langkah di atas sehingga tuna habis.
7. Sedia untuk makan pada waktu sarapan.
 
Selamat Mencuba!!
 
 

Sotong Tumis Kunyit

Assalamualaikum....

Lamanya tak menepek resepi. Padahal hari-hari gak dapur berasap. Cuma tak de masa nak nak tulis nak publish aje resepi yang ada. Hehehe....So, hari nie aku masak Sotong Tumis Kunyit. Resepi saja suka-suka aje. Resepi nak cepat gak sebenarnya. Masak menggunakan bahan yang ada.



Bahan-bahan:
500gm Sotong Sederhana Kecil - dibersihkan & dikelas sedikit
1 biji bawang Holland - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 helai daun limau purut - dihiris/ dikoyak2
2 sudu serbuk kunyit
Sedikit serbuk cili halus
Sedikit lada sulah
Sedikit garam

Cara-caranya:
1. Sotong dibersihkan & dihiris sedikit dibahagian atasnya.
2. Panaskan minyak. Tumis bawang putih & bawang Holland hingga bawang sedikit layu.
3. Masukkan sotong dan daun limau purut.
4. Masukkan serbuk kunyit, lada sulah & serbuk cili. Masukkan garam.
5. Apabila sotong telah masak angkat dan hidangkan bersama nasi panas.

SELAMAT MENCUBA!

Friday, November 2, 2012

Simple Dinner

Assalamualaikum....
 
Mood malas memang selalu laaa melanda suri rumah bila memasak dihari bekerja. Jadi masakan yang akan dimasak ada super SIMPLE. Asalkan boleh makan untuk malam itu sudah cukup baik dan kenyangkan perut yang lapar. Kalau terlebih rajin bleh laa bawak bekal untuk hari esoknya. Tu pun kalau rajin yek...
 
 
Lauk dinner malam nie...
  • Sambal Belacan
  • Ulam Pegaga & Salad
  • Asam Pedas Bendi
  • Sardine Masak Kicap
Hmmm....simple ker? Bagi aku nie simple aje....sebab tak de lak Ikan Bakar Air Asam...Atau Ayam Percik ker...Sebab ni aje yang sempat aku masak. Bahan ada, jadi adalah makanan kan.

Wednesday, October 31, 2012

Nasi Ayam

Assalamualaikum...
 
Hi...Saja nak tepek resepi Nasi Ayam yang dah lama aku buat dan tak de masa nak taip resepinya. Rasanya aku before puasa hari tu. Lama gak laa kan. Heheh, punya la malas nak menaip. Resepi panjang sangat kut...macam ni laa jadinya kalau malas melanda...betul tak?
 
 
Resepi Nasi: (Makan untuk 2-3 orang)
3 cawan beras (Saya pakai beras Basmathi)
2 cm halia - dititik
2 biji bawang merah - dimayang
1 ulas bawang putih - dimayang
1 heldai daun pandan
Garam
Air Rebusan Ayam secukupnya (Saya pakai Chicken Stock Maggi)
Minyak Bijan (kalau suka boleh letak)
 
Cara:
1. Panaskan minyak bijan & tumis bawang merah, bawang putih, halia dan daun pandan.
2. Kemudian masukkan beras yang telah dibersihkan.
3. Masukkan air rebusan ayam dan kacau sedikit. Kemudian tanak nasi seperti biasa.
4. Apabila sudah masak sediakan untuk dihidang.
 
Ayam Goreng
1/2 ekor ayam (Boleh campur apa2 bahagian ayam)
5 sudu makan kicap (saya pakai kicap Jalen)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan sos tiram
Lada sulah
Minyak
 
Caranya:
1. Rebus ayam terlebih dahulu dan air rebusan boleh digunakan untuk memasak Nasi & Sup.
2. Gaulkan semua bahan dan sapukan ke seluruh bahagian ayam.
3. Perapkan selama 30 minit dan goring.
 
Sup Ayam
Air rebusan Ayam (Ayam telah dikeluarkan untuk menjadi Ayam Goreng)
Sedikit Bebola Ayam (saya guna bebola Ayam Dindings)
1/2 batang lobak merah - dihiris
1 batang seleri - dihiris
Daun Sup - dihiris
Daun Bawang - dihiris
3 biji Bawang Merah - dimayang
2 ulas Bawang Putih - dimayang
2 cm Halia - dititik
Minyak
 
Cara:
1. Tumiskan bawang putih, halia, bawang merah sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan Air Rebusan Ayam (boleh juga gunakan stok Ayam Maggi (dlm botol))
3. Masukkan lobak merah, seleri dan daun sup & daun bawang.
4. Masukkan bebola Ayam (saya telah gunakan Ayam untuk digoreng). Rebus hingga mendidih.
5. Perasakan dan sedia untuk dihidang.
 
Sambal Cili
5 biji cili merah - dikisar
2 cm halia - dikisar
1 ulas bawang putih dikisar
1/2 sudu cuka
Garam & gula secukup rasa
Minyak
 
Cara:
1. Tumiskan bahan kisar hingga berbau harum.
2. Masukkan cuka.
3. Perasakan dengan garam & gula.
4. Sedia untuk dihidang.
 
Sambal Kicap
5 sudu makan kicap (saya pakai kicap Jalen)
2 ulas bawang putih
1 sudu makan kicap pekat
1 sudu makan minyak bijan
1 sudu makan sos tiram
Sedikit air rebusan Ayam
Garam secukup rasa
Minyak
 
Cara:
1. Tumis bawang putih sehingga berbau harum.
2. Kemudian masukkan kicap pekat dan kicap Jalen bersama sos tiram.
3. Masukkan air rebusan Ayam dan biarkan hingga mendidih.
3. Masukkan garam secukup rasa. Sedia untuk dihidang.
 
 

SELAMAT MENCUBA!!

Sunday, September 30, 2012

Fried Sweet Chilli Chicken

Salam....
 
Lama sket tak update blog. Bukan apa, busy dengan kerja sekarang ni. So, nie baru ada masa nak jenguk sini. Alahai....macam mana nak jadi blogger tegar macam dulu kan?
 
Hari nie nak tepek resepi nie plak. Dah seminggu gak buat. Tapi baru ada masa nak upload gambar. Alahai....


Bahan-bahan:
2 ketul ayam (bahagian dada) - dibersihkan (buang kulit & dipotong kecil)
4 sudu tepung jagung.
Putih Telur (saya gunakan 1 biji telur)
Minyak untuk menggoreng
Garam & Lada Sulah
 
Bahan Sos:
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus
1 biji cili merah - dibuang biji & dihiris halus
6 sudu Sos Cili Manis
1 sudu kicap cair
Jus limau dr 1 biji limau
2 batang kacang panjang - dipotong 1 inci
 
Cara-caranya:
1. Perasakan ayam dengan garam & ladua sulah. Rendamkan ayam dalam putih telur dan gaulkan bersama tepung Jagung.
2. Panaskan kuali. Gorengkan ayam tadi hingga bertukar kepada kekuningan dan timbul di permukaan.
3. Untuk sos, kurang kan sedikit minyak menggoreng tadi. Masukkan bawang putih, halia, dan cili merah yang dihiris tadi. Goreng untuk beberapa minit.
4. Masukkan sos cili manis, kicap cair dan jus limau. Gaul hingga rata. Masukkan kacang panjang.
5. Masukkan ayam yang digoreng tadi ke dalam kuali. Gaul rata. Siap di masak dan boleh dihidangkan bersama Nasi Putih.

 SELAMAT MENCUBA!!



Wednesday, August 15, 2012

Ikan Bilis Tumis Petai

Salam...

Ramadhan sudah hamper tiba di penghujungnya. Saat nie dah mula malas laa nak masak yang fancy-fancy sangat. Just masak apa yang sempat aje...



Bahan-Bahan:
100gm Ikan Bilis tanpa tulang
1 Biji Bawang Besar (dipotong bulat)
3 ulas Bawang Putih (dihiris halus)
3 biji cili padi
1 Papan Petai

Cara-caranya:
1. Goreng Ikan bilis sehingga sedikit garing.
2. Masukkan bawang putih & cili padi. Goreng hingga bawang garing sedikit.
3. Masukkan bawang besar dan gaul hingga bawang sedikit layu.
4. Masukkan petai yang telah dibersihkan. Gaul hingga masak. Hidangkan bersama nasi putih.

SELAMAT MENCUBA!




Tuesday, August 7, 2012

Asam Pedas Pari Johor Style

Salam Ramadhan,


Bulan Ramadhan..dah macam bulan resepi plak. Sebabnya bila bulan Ramadhan, macam-macam resepi keluar. So hari Ahad lepas aku masak Asam Pedas Pari...rindu masakan Ibu, jadi cuba buat nie lepas BBM dia mcm mana nak buat. Haha aku tak expert lagi masak Asam Pedas nie...tapi Alhamdulillah kali nie berjaya dengan CEMERLANG....eheheh



Bahan-bahan:
7-8 keping Ikan Pari - dipotong & dibersihkan
30 batang cili kering - diblend
8 ulas Bawang merah - diblend
4 Bawang Putih - diblend
1 inci Halia - diblend
1 inci Kunyit - diblend
Sedikit Belacan Bakar - diblend
Daun Kesum
Bunga Kantan - dibelah 2
Air Asam Jawa
Sedikit garam

Cara:
1. Tumis rempah yang di blend tadi hingga naik bau.
2. Masukkan Air asam jawa. Masukkan sedikit garam sebagai perasa.
3. Masukkan ikan hingga kuah mendidih. Masukkan bunga kantan & daun kesum
4. Hidangkan bersama nasi panas.
SELAMAT MENCUBA!!

Sunday, August 5, 2012

Kuih Cara Manis

Salam semua...

Tetiba weekend lepas aku terRAJIN plak. Actually Mr Hubby dah lama request kuih nie. Cuma aku tak de acuan ajer. Nie baru beli acuan jadi aku pun buat la. Tercapai gak hasrat nak buat kuih nie. Beli mahal dapat baper ketul aje. So, baik la aku buat sendiri kuih nie kan....

Ni la hasilnya...

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
1 kotak kecil santan kelapa rendah lemak (kes malas capai aje apa yg ade)
1 biji telur
1 camca teh perasa pandan (kalau rajin buat dr daun pandan, tp tak rajin kan :) )
Beberapa titik pewarna hijau (warna hijau epal)
Gula pasir secukupnya, sebagai inti
Garam secukup rasa (rasa lemak2 masin gitu)
Sedikit minyak masak, untuk dilenser acuan

Cara-cara membuat:

  1. Satukan tepung gandum, perasa pandan, pewarna hijau, telur dan kacau rata dengan whisk hingga semua sebati, tambah garam secukup rasa. Kacau dan tapis adunan tadi.
  2. Panaskan acuan kuih cara (acuan kuih baulu) atas dapur gas, apabila panas kecilkan api pada tahap minima. Sapukan sedikit minyak masak pada setiap ruang acuan (aku guna berus kecil utk lenserkan).
  3. Isi adunan tadi dalam bekas bermuncung (aku guna jag kecil) tuang dalam setiap acuan tadi hingga hampir penuh. Letakkan sedikit gula pasir pada setiap kuih (anggaran 1/3 camca teh). Tutup permukaannya acuan dengan tudung periuk. Masak hingga kueh menjadi pucat dan tidak melekat bila disentuh.
  4. Berhati2 semasa mengeluarkan kuih dari acuan dan sejukkan. Oles sedikit minyak setiap kali memasak kuih yang baru.
Hidangan kuih untuk berbuka puasa.

Selamat Mencuba!

Saturday, August 4, 2012

Dejavu De Puff

Salam Semua....

Minggu lepas dok buat puff segera. Segera macam mana? Versi malas tapi rajin gak laa nak buat puff kan. Anyway, puff nie aku beli siap dia punye pastry aje. Inti aje yang aku bersusah payah membuatnya...sedap gak laa...percubaan yang baik ehehe ...


Bahan Inti:
1 biji Bawang Besar Sederhana - dicincang halus
1 ulas Bawang Putih - dicincang halus
1 mangkuk kecil daging cincang
2 biji kentang sederhana - di potong kecil2
1 sudu serbuk kari
Sedikit garam
Sedikit minyak menggoreng


Bahan-bahan:
1 pek Pastri KawanKu (ada di jual di supermarket) - 10 keping dlm peket
Kuning Telur


Cara Memasak Inti:
1. Tumis bawang besar & bawang putih bersama. Tumis hingga sedikit layu.
2. Masukkan daging cincang & kentang. Goreng hingga daging & kentang masak.
3. Masukkan sedikit serbuk kari & garam secukup rasa.
4. Alihkan ke dalam mangkuk setelah masak.

Cara Membuat Puff:
1. Ambil sekeping pastry dan letakkan inti.
2. Lipat supaya jadi 3 segi (seperti dlm gambar).
3. Tekan dengan garfu di bahagian tepi pastry.
4. Ulang sehingga pastry habis.
5. Sapu kuning telur di atas puff tadi dan bakar sehingga puff masak.

 
Selamat Mencuba!

Friday, August 3, 2012

Masak Lemak Labu TURBO

Salam,

My 2nd resepi TURBO adalah Masak Lomak Labu TURBO ... Sempat aku potong labu dan masak dalam keadaan tertekan. Dah macam Kitchen Impossible dah nie. Haha...nak cepatnye pasal nasib baik sempat. 2 Lauk 30 min...perghhh....dapur api TURBO. Hahah...


Bahan-bahan:
1/2 biji Labu Kuning - dipotong
1 Biji Bawang Besar - dikisar
2 ulas Bawang Putih - dikisar
5 Biji Cili Padi - dikisar
1/2 inci Kunyit - dikisar
Segenggam Udang Kering - dikisar
1 Mangkuk Santan (Aku pakai santan serbuk. Masuk skali dlm pengisar)
Secukup Rasa Garam

Cara-cara:
1. Turbo Version :- Bahan kisar di masukkan ke dalam blender (termasuk santan serbuk/santan kotak)
2. Rebuskan dahulu labu selama 5 minit.
3. Masukkan bahan yang kisar tadi. Gaul hingga sebati.
4. Masukkan garam. Apabila telah masak/ mendidih bolehlah tutup api dan dihidangkan bersama nasi.

Nie laa lauk buka posa aku huhu...cepat dan mudah di masak. Tak payah susah-susah kan....laju aje...ehehehe...
Selamat Mencuba!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin