Sunday, March 9, 2008

Bihun Tomyam


Description:
Semalam lepas balik dari Carefour...aku tak tau nak makan apa..dan tak tau nak masak apa dah..boring dah makan nasi rasanya...sampai laa aku tak tau nak makan apa dah lepas tu..jadi dok fikir-fikir la apa benda nak makan malam nie...tetiba terfikir plak nak masak Bihun Tomyam

Ingredients:
3 ekor sotong (Dipotong bular)
6 ekor udang (Dibersihkan)
2 batang Serai (Diketuk)
2 helai Daun Limau Purut (dikoyak-koyak)
2 keping Asam Keping
1 biji limau kasturi (diambil jusnya)
1 biji Bawang Besar (Dipotong dadu)
3 ulas Bawang Putih (Diketuk)
1/2 inci Halia (Diketuk)
1/2 batang Lobak Merah (Dihiris bulat @ memanjang)
3 batang Baby Corn (Dibelah memanjang)
1 biji Tomato (dipotong dadu)
1/2 peket Bihun
Sedikit Daun Ketumbar
Sedikit Daun Bawang
Sedikit Bawang Goreng
2 kiub TomYam KNOR
2 sudu Sos Ikan (Sos Nampla)
Sedikit Garam (Secukup rasa)

Directions:
1) Tenggekan air panas dalam periuk mengikut sukatan bihun (Byk mana bihun yang akan digunakan)
2) Masukkan bawang besar, bawang putih, serai, daun limau purut & halia ke dalam air yang telah panas (menggelegak).
3) Masukkan kiub tomyam tadi. Dan kemudian masukkan garam dan Sos Ikan tadi.
4) Kemudian masukkan sayuran seperti lobak merah, baby corn & tomato.
5) Masukkan bihun yang telah dibersihkan. Tunggu hingga sedikit lembik baru masukkan Sotong & Udang ke dalam periuk tersebut.
6) Sesudah mendidih tutup api dan hidangkan bersama daun bawang, daun ketumbar & bawang goreng tadi. Sedia untuk di makan bersama keluarga
Selamat Mencuba!!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin