Assalamualaikum semua...
Resepi nie tok sedara aku bagi kira-kira 13 tahun lepas laa....aku memang suka buat cucur sejak zaman sekolah lagi..sebab aku suka makan cucur...hehehe...tak kira la cucur apa-apapun...
Tapi memang sedap...Cubalah!!
Resepi ini sesuai untuk minum pagi dan minum petang
Selamat Mencuba!!!!
Ingredients:
1 mangkuk Kentang parut
2 sudu Tepung gandum
1 biji telur ayam
Lada Hijau
Bawang besar / kecil (digoreng)
Daun Sadri (dimayang)
2 sudu Nestum
2 sudu susu cair
Air (digunakan utk menggaul)
Garam
Udang (bahan tambahan)
1 sudu Rempah kari / serbuk lada
Directions:
- Kentang diparut
- Gaulkan tepung, kentang parut, telur ayam, lada hijau, bawang goreng, daun sadri, nestum, susu cair, garam, udang, rempah kari sama rata.
- Kemudian campurkan sedikit air. Gaulkan bahan tadi. Pastikan tidak cair. Buat sederhana pekat.
- Goreng sehingga keemasan.
Resepi nie tok sedara aku bagi kira-kira 13 tahun lepas laa....aku memang suka buat cucur sejak zaman sekolah lagi..sebab aku suka makan cucur...hehehe...tak kira la cucur apa-apapun...
Tapi memang sedap...Cubalah!!
Resepi ini sesuai untuk minum pagi dan minum petang
Selamat Mencuba!!!!
Ingredients:
1 mangkuk Kentang parut
2 sudu Tepung gandum
1 biji telur ayam
Lada Hijau
Bawang besar / kecil (digoreng)
Daun Sadri (dimayang)
2 sudu Nestum
2 sudu susu cair
Air (digunakan utk menggaul)
Garam
Udang (bahan tambahan)
1 sudu Rempah kari / serbuk lada
Directions:
- Kentang diparut
- Gaulkan tepung, kentang parut, telur ayam, lada hijau, bawang goreng, daun sadri, nestum, susu cair, garam, udang, rempah kari sama rata.
- Kemudian campurkan sedikit air. Gaulkan bahan tadi. Pastikan tidak cair. Buat sederhana pekat.
- Goreng sehingga keemasan.
No comments:
Post a Comment