Saturday, April 5, 2008

Bebola Ayam Masak Pedas


Bebola ayam adalah sesuatu yang aku paling suka sejak dulu. Bila dah tau memasak mula laa aku olah macam-macam. Tapi memang syok bila dapat olah masakan tu jadi masakan kita kan.


Ingredients:
1 peket kecil bebola Ayam (Pelbagai jenama)
1 biji biji bawang besar (dihiris bulat)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 biji cili hijau (dihiris)
1 biji tomato (dipotong dadu)
3 sudu besar cili kering (cili giling)
2 sudu sos tomato
1 sudu kicap cair
Sedikit garam




Directions:
1. Panaskan minyak
2. Gorengkan bebola ayam tadi sehingga masak. Kemudian angkat.
3. Goreng sedikit bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan cili giling tadi. Goreng hingga pecah minyak.
5. Masukkan sos tomato dan kicap cair.Biar mendidih.Masukkan sedikit garam.
6. Masukkan bebola ayam & tomato tadi dan baki bawang besar yang belum di masukkan. Kemudian hiaskan dengan cili hijau.
7. Sedia untuk di makan bersama nasi.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin