Sunday, February 24, 2008

Ikan Cencaru Sumbat

Resepi nie paling aku suka sejak kecil...biler mak aku masak sure aku happy gile...hehehe..

Selamat mencuba

Ingredients:
2 ekor ikan cencaru (dibersihkan)
3 ulas bawang merah (ditumbuk sederhana halus)
2 biji cili merah (ditumbuk sederhana halus)
Belacan
Sedikit asam jawa
Garam


Directions:
1) Ikan cencaru yang dibersihkan perut dan buang sisik diketepikan dahulu.
2) Tumbuk bawang merah, cili merah, belacan & garam bersama.
3) Masukkan sedikit air asam jawa pada bahan yg ditumbuk tadi.
4) Ambil garam lumur pada badan ikan cencaru Dan lumurkan baki air asam jawa.
5) Sumbatkan dibahagian perut ikan cencaru tadi.
6) Ikan boleh digoreng atau dibakar (dibakar bungkus pakai foil paper)

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin