Category: | Side Dishes & Condiments | |
Special Consideration: | Quick and Easy | |
Servings: | 3-4 Person |
Ingredients:
Ikan Masin
1/2 lobak merah (dihiris)
1/2 biji timun (dihiris)
2 biji cili merah (dibelah 4)
6 biji bawang merah (dihiris)
4 biji bawang putih (dihiris)
1 cm halia muda (dihiris/ dimayang)
2 sudu biji bijan
2 sudu kismis
2 sudu gula
3 sudu cuka
5 sudu cili giling
Garam
Minyak masak
Directions:
Ikan Masin
1/2 lobak merah (dihiris)
1/2 biji timun (dihiris)
2 biji cili merah (dibelah 4)
6 biji bawang merah (dihiris)
4 biji bawang putih (dihiris)
1 cm halia muda (dihiris/ dimayang)
2 sudu biji bijan
2 sudu kismis
2 sudu gula
3 sudu cuka
5 sudu cili giling
Garam
Minyak masak
Directions:
1. Ikan masin siap digoreng & asingkan.
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih & halia hingga naik bau. Masukkan cili giling. Gaul rata.
3. Masukkan cuka, garam gula.
4 Masukkan lobak merah, timun, cili merah. Gaul rata. Kemudian masukkan ikan masin dan gaul.
5. Masukkan kismis & bijan. Kacau hingga masak.
6. Hidangkan bersama nasi. Boleh di simpan dalam peti ais juga
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih & halia hingga naik bau. Masukkan cili giling. Gaul rata.
3. Masukkan cuka, garam gula.
4 Masukkan lobak merah, timun, cili merah. Gaul rata. Kemudian masukkan ikan masin dan gaul.
5. Masukkan kismis & bijan. Kacau hingga masak.
6. Hidangkan bersama nasi. Boleh di simpan dalam peti ais juga
No comments:
Post a Comment