Saturday, February 2, 2008

Laksa Johor

Nie resepi yg biasa aku pakai laa bile masak Laksa Johor....
Resepi turun temurun dari mak aku ....my sifooo...


waachhaaa....


Selamat Mencuba!!!!


Ingredients:
1 kilo ikan parang @ tenggiri
1/2 kati udang hidup
Segenggam udang kering
4 paket rempah kari ikan (kecil)
10 batang serai
4" halia
4" lengkuas
1/2 kati bawang merah
6 ulas bawang putih
Sedikit belacan
Kerisik (daripada 1 biji kelapa)
Santan (daripada 2 biji kelapa)
Sedikit minyak untuk menumis
Garam & asam keping


Untuk Laksanya:
Rebuskan spaghetti selama 1/2 jam lalu dibentuk suka hati (bentuk no 8)


Ulam-ulamnya:
Sambal belacan
Limau kasturi
Taugeh mentah
Bawang besar
Daun kesum
Daun selasih
Timun
Lobak masin


Directions:
- Ikan, udang kering direbus lalu dikisar (Ikan dikerisikan sebelum dikisar)
- Bawang merah, bawang putih, serai, lengkuas, halia dan belacan semuanya dikisar,
- Jerang periuk dan panaskan minyak. Tumiskan semua bahan yang telah dikisar hingga wangi
- Kemudian masukkan rempah, kacau lagi hingga terbit minyak.
- Masukkan ikan dan udang yang telah dikisar tadi. Kacau rata-rata lalu masukkan santan.
- Biarkan santan mendidih perlahan-lahan lalu masukkan kerisik, asam keping dan garam secukup rasa.
- Api mesti sederhana. Masak hingga pecah minyak.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin