Sunday, February 17, 2008

Pankek


Bahan-bahan:-

250ml susu cair
1 sudu besar cuka
165gm tepung gandum
2 sudu besar serbuk penaik
1/4 sudu teh garam
2 sudu besar gula kastor
2 sudu besar mentega, dicairkan
1 biji telur, dipukul sedikit
Marjerin untuk melengserkan

Cara Membuatnya:-
1. Campurkan susu cair dan cuka. Kacau dan biarkan 10 minit.
2. Ayak tepung, serbuk penaik dan garam ke dalam mangkuk.
3. Gaulkan gula bersama tepung. Buatkan 'lubang' di tengah tepung tadi. Ketepikan.
4. Satukan campuran susu, mentega dan telur.
5. Tuangkan ke dalam tepung dan kacau dengan ballon whisk hingga sebati. Tambah sedikit lagi susu jika terlalu pekat.
6. Panaskan kuali kalis lekat, lengserkan sedikit marjerin.
7. Letakkan 2-3 sudu adunan dan ratakan sedikit.
8. Masak atas api perlahan kemudian terbalikkan.
9. Angkat dan hidangkan dengsan sos coklat, madu dan mentega.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin