Saturday, November 15, 2008

Devil Curry (Ketuk-Ketuk Ramadan)


Resepi nie dari Khatijah Tan (Mak Piere Andre) dia masak dlm Ketuk Ketuk Ramadan...Aku try buat resepi nie...seteleh disyorkan oleh Ibu ku..memang best..Sedap plak tu...tak pakai santan....lagi laa aku suka...makanan sihat laa kiranya...Selamat mencuba..


Bahan-bahan:

1 ekor ayam (dipotong 20)
15 tangkai cili kering (dimesin)
5 biji cili merah (dimesin)
3 batang serai (dimesin)
2 biji bawang besar (dimesin)
2 biji buah keras (dimesin)
1 inci kunyit hidup (dimesin)
1 inci lengkuas (dimesin)
1 peket kecil biji sawi (ditumbuk kemudian dimesin)
2 sudu besar cuka
Garam
Gula


Cara-caranya:
* Panaskan minyak. Masukkan bahan-bahan yang dikisar tadi.
* Tumiskan sehingga naik.
* Kemudian barulah masukkan ayam tadi. Biarkan ayam betul-betul masak. Tutup.
* Masukkan cuka dan serbuk perasa serta garam. Siap di masak.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin