Saturday, February 2, 2008
Sup Daging
Hari tu aku masak sup...Sebab sup tu khas untuk orang demam....Sup simple....aku sediakan kejap jer...
Ingredients:
500 gm daging lembu(daging batang pinang)
½ inci halia (ditumbuk)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
½ batang lobak merah (dihiris)
½ batang celery (dihiris)
2 biji kentang (dibelah 4)
2 sudu serbuk rempah sup (jika tiada boleh gunakan sup bunjut)
2 sudu besar sos ikan (sos nampla)
1 sudu lada sulah
Garam (secukup rasa)
Directions:
1) Masukkan air sebanyak 4 cawan ke dalam periuk. Panaskan dan masukkan bahan-bahan yang ditumbuk tadi sehingga mendidih.
2) Masukkan daging yang telah dibersihkan.
3) Masukkan celery, lobak merah & kentang. Tutup periuk dan biar mendidih.
4) Masukkan garam, serbuk rempah sup, sos ikan dan lada sulah. Kacau dan masak daging hingga empuk.
5) Sesudah masak Hidangkan sup bersama daun bawang dan bawang goreng
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment