Sunday, February 24, 2008
Kangkung Goreng Belacan
Nie antara makanan kegemaran aku sejak kecik-kecik dulu. Sampai sekarang pun masih lagi suka. Sekali-sekala dapat buat best gak kan...
Bahan-bahan:
1 ikat kangkung segar (siap ikat di pasar malam/pasar)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1 biji cili merah (ditumbuk) - jika suka bleh bleh tukar dgn cili padi
Sedikit belacan
Sedikit Udang kering
Sedikit air
Sedikit Garam
Cara-caranya:
1) Bersihkan kangkung. Asingkan batang kangkung dan daun kangkung.
2) Tumbuk bahan spt bawang merah, bawang putih, cili, belacan dan udang kering bersama.
3) Tumiskan bahan yang ditumbuk tadi. Masukkan garam.
4) Masukkan batang kangkung. Tumis sehingga sedikit lembut.
5) Masukkan semua daun kangkung. Goreng sehingga masak.
6) Jika inginkan sedikit kuah, masukkan sedikit saja air.
7) Boleh dihidangkan bersama nasi panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment