Saturday, February 2, 2008

Puri Daging


Resepi ini sesuai untuk sesiapa yang tidak sukakan pedas.

Selamat Mencuba

Ingredients:
500 gm daging batang pinang (dipotong sederhana kecil)
250 gm tomato puri
180 gm cili kering (dikisar halus)
6 biji bawang putih (dikisar halus)
100 gm halia (dikisar halus)
200 gm bawang besar (dikisar halus)
1 sudu makan jintan manis
1 sudu makan jintan putih
1 tangkai daun kari
Garam secukup rasa

Directions:
1) Bersihkan daging dan tos hingga kering sedikit
2) Panaskan minyak dalam kuali, tumiskan bawang besar, bawang putih, jintan manis, jintan putih dan halia sehingga wangi dan keperang-perangan.
3) Kemudian masukkan tomato puri. Kacau rata dan tumis sehingga pecah minyak.
4) Masukkan daun kari dan seterusnya masukkan daging. Gaul sebati sehingga daging empuk.
5) Selepas itu masukkan sedikit air dan biarkan mendidih.
6) Masukkan garam secukup rasa. Masak lagi sehingga air kering sedikit. Bolehlah diangkat dan sedia untuk dihidang.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin