Friday, February 1, 2008

Udang Masak Lemak Simple




Nie kes nak cepat, masak ala-kadar aje. Tapi sedap gak. Hidangan untuk berdua ajer. Okay la tu kan. Nak masak complicated sangat pun nanti lambat siap lak kan...


Bahan-bahan:


15 ekor udang harimau (bleh tambah ikut suka) - dibersihkan
3 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris – buang biji)
1 sudu besar serbuk kunyit
½ cawan santan
Garam secukup rasa


Cara-caranya:


1) gaulkan serbuk kunyit bersama udang
2) tumiskan bawang merah & bawang putih hingga naik bau.
3) Masukkan udang dan kacau hingga masak.
4) Masukkan santan dan sedikit serbuk kunyit (ikut kemahuan anda)
5) Masak sehingga mendidih. Masukkan cili merah yang dihiris tadi
6) Sedia untuk dihidangkan.


SELAMAT MENCUBA!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin