Salam....
Lama sket tak update blog. Bukan apa, busy dengan kerja sekarang ni. So, nie baru ada masa nak jenguk sini. Alahai....macam mana nak jadi blogger tegar macam dulu kan?
Hari nie nak tepek resepi nie plak. Dah seminggu gak buat. Tapi baru ada masa nak upload gambar. Alahai....
Bahan-bahan:
2 ketul ayam (bahagian dada) - dibersihkan (buang kulit & dipotong kecil)
4 sudu tepung jagung.
Putih Telur (saya gunakan 1 biji telur)
Minyak untuk menggoreng
Garam & Lada Sulah
Bahan Sos:
3 ulas bawang putih - dihiris halus
1 inci halia - dihiris halus
1 biji cili merah - dibuang biji & dihiris halus
6 sudu Sos Cili Manis
1 sudu kicap cair
Jus limau dr 1 biji limau
2 batang kacang panjang - dipotong 1 inci
Cara-caranya:
1. Perasakan ayam dengan garam & ladua sulah. Rendamkan ayam dalam putih telur dan gaulkan bersama tepung Jagung.
2. Panaskan kuali. Gorengkan ayam tadi hingga bertukar kepada kekuningan dan timbul di permukaan.
3. Untuk sos, kurang kan sedikit minyak menggoreng tadi. Masukkan bawang putih, halia, dan cili merah yang dihiris tadi. Goreng untuk beberapa minit.
4. Masukkan sos cili manis, kicap cair dan jus limau. Gaul hingga rata. Masukkan kacang panjang.
5. Masukkan ayam yang digoreng tadi ke dalam kuali. Gaul rata. Siap di masak dan boleh dihidangkan bersama Nasi Putih.
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment