Tuesday, August 7, 2012

Asam Pedas Pari Johor Style

Salam Ramadhan,


Bulan Ramadhan..dah macam bulan resepi plak. Sebabnya bila bulan Ramadhan, macam-macam resepi keluar. So hari Ahad lepas aku masak Asam Pedas Pari...rindu masakan Ibu, jadi cuba buat nie lepas BBM dia mcm mana nak buat. Haha aku tak expert lagi masak Asam Pedas nie...tapi Alhamdulillah kali nie berjaya dengan CEMERLANG....eheheh



Bahan-bahan:
7-8 keping Ikan Pari - dipotong & dibersihkan
30 batang cili kering - diblend
8 ulas Bawang merah - diblend
4 Bawang Putih - diblend
1 inci Halia - diblend
1 inci Kunyit - diblend
Sedikit Belacan Bakar - diblend
Daun Kesum
Bunga Kantan - dibelah 2
Air Asam Jawa
Sedikit garam

Cara:
1. Tumis rempah yang di blend tadi hingga naik bau.
2. Masukkan Air asam jawa. Masukkan sedikit garam sebagai perasa.
3. Masukkan ikan hingga kuah mendidih. Masukkan bunga kantan & daun kesum
4. Hidangkan bersama nasi panas.
SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin