Monday, November 12, 2012

Daging Goreng Kicap Halia

Assalamualaikum....
 
Bulan NOVEMBER nie aku rajin plak update. Saja amek mood online plak. Dah asyik layan FB pos kat sana. Rasa muak lak kan...jadi mulakan laa di sini yek. Berblogging di sini lebih indah macam 8 tahun dulu ...Tak sama dah rasanya.
 
So, kali ni layan aje laaa Daging Goreng Kicap Halia aku...kali ni aku masak tak berempah. Selalunya aku masak Daging Masak Kicap Berhalia ada rempah.



Bahan-bahan:
500 gm daging batang pinang
1 biji bawang besar (dipotong baji)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 biji cili hijau (dihiris)

1/2 inci halia (dihiris)
Sedikit serbuk lada sulah
3 Sudu kicap lemak manis
1 sudu kicap cair
Garam (secukup rasa)
Sedikit air
 
Caranya:
  • Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan daging, goreng sehingga masak.
  • Masukkan semua kicap. Masukkan bawang besar dan cili hijau.
  • Masukkan sedikit garam dan sedikit air.
  • Masak sehingga daging empuk dan hidangkan bersama nasi

SELAMAT MENCUBA!!


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin