Category: | Side Dishes & Condiments | |
Style: | Chinese | |
Special Consideration: | Quick and Easy | |
Servings: | 2-3 Person |
Description:
Nie resepi aku buat last week...tapi aku hampir lupe lak...hubby kata sedap giler sotong nie...heheh..happy sebab dia kata sedap...dia tu food critic kat umah nie...jadi kena sedap la masak kan...hehehe
Anyway SELAMAT MENCUBA!!!
Ingredients:
7-8 ekor sotong sederhana besar (dibersihkan & dipotong sederhana)
5 batang cili kering (dibuang biji)
2 sudu cili giling
1 sudu sos tiram
1 biji bawang merah (dihiris bulat)
2 biji bawang putih (diketuk)
Garam (perlu jika rasa tawar - jgn letak byk sbb dah pakai sos tiram)
Directions:
1. Bersihkan sotong dan potong kecil (jika suka).
2. Tumis bawang putih bersama cili kering tadi hingga naik bau.
3. Masukkan cili giling. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram.
4. Masukkan sotong. Gaul rata dan kacau hingga sotong masak.
5. Masukkan bawang besar tadi. Gaul rata.
6. Setelah sotong masak. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih.
Nie resepi aku buat last week...tapi aku hampir lupe lak...hubby kata sedap giler sotong nie...heheh..happy sebab dia kata sedap...dia tu food critic kat umah nie...jadi kena sedap la masak kan...hehehe
Anyway SELAMAT MENCUBA!!!
Ingredients:
7-8 ekor sotong sederhana besar (dibersihkan & dipotong sederhana)
5 batang cili kering (dibuang biji)
2 sudu cili giling
1 sudu sos tiram
1 biji bawang merah (dihiris bulat)
2 biji bawang putih (diketuk)
Garam (perlu jika rasa tawar - jgn letak byk sbb dah pakai sos tiram)
Directions:
1. Bersihkan sotong dan potong kecil (jika suka).
2. Tumis bawang putih bersama cili kering tadi hingga naik bau.
3. Masukkan cili giling. Tumis hingga pecah minyak. Masukkan sos tiram.
4. Masukkan sotong. Gaul rata dan kacau hingga sotong masak.
5. Masukkan bawang besar tadi. Gaul rata.
6. Setelah sotong masak. Sedia untuk dihidang bersama nasi putih.
No comments:
Post a Comment