Friday, August 7, 2009

Ayam Masak Merah


Category:Meat & Seafood
Special Consideration:Low Calorie
Servings:2-4 Person


Ayam Masak Merah nie aku masak sekali dengan Nasi Tomato..sedap la kan makan bersama...kenalah 2 lauk nie...heheh ...

Selamat Mencuba!!!



Ingredients:
Untuk persediaan ayam
1/2 ekor ayam (dipotong & dibersihkan)
Sedikit garam
Serbuk Kunyit


Kuah Masak Merah
6 biji bawang merah } diblend
3 biji bawang putih } diblend
1/2 inci halia } diblend
Serai } diketuk
1 biji bawang besar } dipotong bulat
3 sudu besar cili giling
3 sudu besar sos tomato
2 sudu sos cili
1 tin kacang peas


Directions:
Untuk Ayam
1. Gaulkan ayam yang telah dibersihkan bersama garam & kunyit.
2. Goreng ayam hingga masak. Angkat dan ketepikan dahulu.


Untuk Kuah Masak Merah
1. Tumis serai & bahan-bahan yang diblend tadi hingga naik bau.
2. Masukkan cili giling. Tumis hingga pecah minyak.
3. Masukkan sos tomato & sos cili. Gaul rata. Masukkan garam.
4. Rasa sedikit untuk seimbangkan masam tomato.
5. Masukkan ayam yang dah siap digoreng tadi. Gaul rata.
6. Masukkan bawang besar dan kacang peas tadi. Gaul rata.
7. Siap di masak dan sedia untuk di makan bersama nasi. * (nasi tomato)

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin