Sunday, September 11, 2016

Soto Nasi

Salam semua,

Hari ni masak SOTO. Saya buat Soto Nasi jer... hidangan simple jer untuk hujung minggu. Malas laa nak masak yang berat sangat. Perut pun sekali sekala kena berehat gak dari makanan yang berat.



Bahan-Bahan untuk Kuah Soto:
  • 1 ekor ayam – potong 4
  • 1 sudu kecil serbuk jintan manis
  • 1 sudu kecil serbuk jintan putih
  • 2 sudu besar serbuk lada putih  
  • Cengkih, bunga lawang, kayu manis, pelaga - rempah sekawan

Bahan Kisar:
  • 6 ulas bawang merah                  
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai - ketuk

Cara Menyediakan Soto Ayam
  • Tumis rempah sekawan, bahan serbuk dan bahan kisar sehingga wangi. Masukkan air dan masak sehingga mendidih. Masukkan serai dan lada putih.
  • Masukkan ayam dan bila masak, dikeluarkan ayam dan digoreng sehingga kekuningan. Bila sejuk, bolehlah dicarik halus.
  • Masukkan serbuk perasa dan garam.
  • Bolehlah diangkat untuk dihidangkan bersama nasi impit atau mee hoon yang dicelur.

Cara Membuat Sambal Cili Kicap
  • Segenggam cili padi
  • 2 ulas bawang putih
  • Kicap lemak manis (saya guna jenama JALEN)
  • 1 -2 biji limau kasturi (ambil air perahan limau)
Blend semua bahan sekali bersama kicap. 

Cara Buat Begedil kentang Untuk Soto Ayam 
  • 7-9 biji kentang (dipotong bentuk wedges) – digoreng
  • 2 pokok daun sup - mayang halus
  • 1 senduk Bawang goreng di ramas sedikit (saya goreng sendir bawang goreng)
  • 2 biji telur ( untuk menggoreng begedil)
  • Garam
  • Serbuk lada putih
  • Daging Kisar (disangai/goreng tanpa minyak)

Cara Menyediakan Begedil
  • Belah kentang dalam 4-5 bahagian dalam bentuk memanjang sebelum digoreng. Kemudian toskan air barulah digoreng sehingga kekuningan.
  • Masukkan kentang dalam bekas yang boleh dilenyek. Masukkan juga semua bahan seperti bawang goreng, daup sup. Boleh gunakan lesung batu bila nak lecek kentang tu. Masukkan sekali serbuk lada putih dan garam secukup rasa.
  • Gaulkan kentang dah sebati dengan semua bahan, Buat bentuk bebola dan tekan untuk sedikit leper. Ikut size besar mana laa kita nak.
  • Masukkan begedil yang sudah dibulat-bulatkan dalam bekas kedap udara. Simpan dalam peti sejuk sekitar 1-2 jam sebelum di goreng.
  • Masa nak menggoreng begedil, pecahkan telur dalam bekas dan letak sedikit garam. Celupkan begedil dalam telur tadi dan goreng dengan api sederhana.

Cara Cadangan Hidangan:

Bahan hiasan:
Taugeh - dicelur
Daun Sup - dihiris
Daun Bawang - dihiris
Kacang tanah goreng - jika suka
Bawang Goreng 
Suhun - digoreng 
Limau Kasturi - dipotong dua
Nasi Impit - dipotong 

SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin