Tuesday, September 6, 2016

Aglio Olio Ayam Simple

Salam Semua,

Hari nie kena bangun awal-awal pagi. Nak bawak bekal untuk makan-makan di office. Tak tau laaa sedap ke dak kan. Maklum laaa I ni tekak Italy, dorang tu banyak tekak Melayu sejati. Hahaha...anyway, harap korang suka laaa eh...tapi nie masakan yang diolah ikut citarasa saya laa...kalau suka boleh laa mencuba yek....

“Aglio Olio” is italian for “garlic + olive oil”, so you do
need tons of garlic AND olive oil for this recipe.


Bahan-bahan:
Pasta Spiral - Saya guna ni sebab senang nak sediakan - Direbus & ditoskan)
4 sudu Olive Oil (banyak sket pun tak per)
4 ulas bawang putih - dicincang halus
1 biji lada Benggala Merah - dihiris memanjang
1 biji lada Benggala Hijau - dihiris memanjang
Sosej Ayam - dihiris nipis & memanjang (nak buat ala2 beef strip)
6 biji Tomato Ceri - dibelah 2
Daun Parsley - dihiris halus
1 sudu serbuk lada kasar/ cili flakes
Parmesan Cheese untuk ditabur bila dihidang

Cara-cara:

  • Panaskan Oilve Oil dan sosej ayam tadi yang dihiris memanjang hingga garing. 
  • Kemudian masukkan goreng bawang putih hingga naik bau.
  • Masukkan lada benggala dan kacau seketika. Masukkan terus pasta ke dalam kuali untuk digaul bersama.
  • Masukkan tomato ceri, daun parsley dan cili flakes dan gaul. Tutup api. Hidangkan dan taburkan Parmesan Cheese. Siap sedia untuk di makan bersama keluarga.
SELAMAT MENCUBA!!


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin