Sunday, September 4, 2016

Pasta Bolognese With Meatballs

Salam,

Menu favourite is in da house!

Tiada kata-kata perlu diucapkan bila makanan ni dihidangkan....darah Italy kuat benor dalam diri...hehehe




Bahan-bahan untuk Bebola Daging:
  • 1 peket daging RAMLY - Lembutkan/ cairkan jika dibekukan
  • 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
  • 1/2 sudu teh Oregano
  • Sedikit Garam
  • Sedikit Serbuk Lada Hitam & Lada Sulah
Cara-cara membuat Bebola Daging:
  • Gaulkan semua bahan dalam satu besen (saya guna besen senang sket nak gaul).
  • Bulat2 ikut size yang korang suka. (mungkin ada yg suka besar/ sederhana)
  • Gorengkan di dalam kuali (saya guna kuali non stick dgn minyak yg sedikit spt dlm gambar)
  • Apa bila sudah nampak warna bertukar & nampak macam garing sikit, bolehlah diangkat dan diletakkan dalam pinggan dahulu.
Bahan-bahan:

  • Spiral Pasta - direbus & ditoskan
  • Bebola Daging (homemade)
  • 1 tin kecil tomato puree
  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 8 biji tomato ceri (dibelah dua)
  • 1 mangkuk kecil sayur campur (saya guna LADA BENGGALA & LOBAK MERAH shj)
  • Garam
  • 1/2 sudu teh Oregano
  • Sedikit Serbuk Lada Hitam & Lada Sulah

Cara-cara Memasak:
  • Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan sedikit bawang besar utk perasa.
  • Masukkan bebola daging. Goreng hingga masak. Masuk serbuk lada hitam.
  • Masukkan tomato puree dalam tin. Letak sedikit oregano dan garam. Letak sedikit air (1 senduk jer)
  • Masukkan sayur campur dan kacau rata. Biar mendidih. Masukkan lebihan bawang besar.
  • Masukkan tomato ceri yang sudah dibelah dua. gaulkan kemudian tutup api. Kemudian hidang bersama pasta.

Selamat Mencuba!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin