Menu favourite is in da house!
Tiada kata-kata perlu diucapkan bila makanan ni dihidangkan....darah Italy kuat benor dalam diri...hehehe
Bahan-bahan untuk Bebola Daging:
- 1 peket daging RAMLY - Lembutkan/ cairkan jika dibekukan
- 1/2 biji bawang besar - dicincang halus
- 1/2 sudu teh Oregano
- Sedikit Garam
- Sedikit Serbuk Lada Hitam & Lada Sulah
Cara-cara membuat Bebola Daging:
- Gaulkan semua bahan dalam satu besen (saya guna besen senang sket nak gaul).
- Bulat2 ikut size yang korang suka. (mungkin ada yg suka besar/ sederhana)
- Gorengkan di dalam kuali (saya guna kuali non stick dgn minyak yg sedikit spt dlm gambar)
- Apa bila sudah nampak warna bertukar & nampak macam garing sikit, bolehlah diangkat dan diletakkan dalam pinggan dahulu.
Bahan-bahan:
- Spiral Pasta - direbus & ditoskan
- Bebola Daging (homemade)
- 1 tin kecil tomato puree
- 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 8 biji tomato ceri (dibelah dua)
- 1 mangkuk kecil sayur campur (saya guna LADA BENGGALA & LOBAK MERAH shj)
- Garam
- 1/2 sudu teh Oregano
- Sedikit Serbuk Lada Hitam & Lada Sulah
Cara-cara Memasak:
- Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan sedikit bawang besar utk perasa.
- Masukkan bebola daging. Goreng hingga masak. Masuk serbuk lada hitam.
- Masukkan tomato puree dalam tin. Letak sedikit oregano dan garam. Letak sedikit air (1 senduk jer)
- Masukkan sayur campur dan kacau rata. Biar mendidih. Masukkan lebihan bawang besar.
- Masukkan tomato ceri yang sudah dibelah dua. gaulkan kemudian tutup api. Kemudian hidang bersama pasta.
Selamat Mencuba!
No comments:
Post a Comment