Friday, September 2, 2016

Mee Kicap Versi Mudah

Salam,

Hari nie tetiba rasa nak makan Mee Kicap. Alaaa macam style kedai Cina tu. Tapi buat sendiri laaa kan...lebih sedap mungkin. Atau tak sedap? Hahaha ...yang penting homemade dengan kasih sayang dari dapur tercinta....


Bahan-bahan:
3 keping Mee Cintan Kering (ada dijual dipasaraya) - dicelur & ditos
2 sudu kicap - Untuk digaulkan pada mee yang sudah siap dicelur
1 rumpun sawi (jika ramai tambah la 2-3 rumpun) - dicelur
Daun sup (daun bawang dan daun sadri) - untuk hiasan

Bawang Goreng - untuk hiasan

Ayam Fillet Grill
Ayam Fillet - dibersihhkan dan diperasakan
Garam
Pepper
Kicap 
Lada hita kasar

Cara-cara:

  • Gaul semua bahan bersama ayam. 
  • Grillkan sehingga ayam masak.

Bahan-Bahan Sup:
Dumpling - Beli dipasaran yang dah siap pun ada (HALAL plak tu)
Bebola Ikan
3 ulas Bawang Merah - Dihiris
2 ulas Bawang Putih - Dihiris
1 inci Halia - Dihiris
1 kiub ayam Knorr
3 cawan air
Sedikit Seleri - Dihiris
Sedikit Lobak Merah - Dihiris (jika suka)
Garam
Lada Sulah

Cara:

  • Tumis bawang putih, bawang merah & halia sehingga naik bau.
  • Masukkan air sebanyak 3 cawan. Masukkan lobak merah & seleri.
  • Masukkan kiub ayam. Perasakan dengan sedikit garam & lada sulah.
  • Apabila mendidih masukkan bebola ikan & dumpling ke dalam kuah. Biarkan mendidih seketika & tutup api.
  • Sedia untuk dihidangkan.

**** DUMPLING boleh ambil separuh & goreng di atas kuali (jika suka la). Tapi saya masukkan semua ke dalam sup. Ok gak. Ikut selera masing-masing nak buat macam mana.


SELAMAT MENCUBA!!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin