Salam,
Hari nie tetiba rasa nak makan Mee Kicap. Alaaa macam style kedai Cina tu. Tapi buat sendiri laaa kan...lebih sedap mungkin. Atau tak sedap? Hahaha ...yang penting homemade dengan kasih sayang dari dapur tercinta....
Bahan-bahan:
3 keping Mee Cintan Kering (ada dijual dipasaraya) - dicelur & ditos
2 sudu kicap - Untuk digaulkan pada mee yang sudah siap dicelur
2 sudu kicap - Untuk digaulkan pada mee yang sudah siap dicelur
1 rumpun sawi (jika ramai tambah la 2-3 rumpun) - dicelur
Daun sup (daun bawang dan daun sadri) - untuk hiasan
Bawang Goreng - untuk hiasan
Ayam Fillet Grill
Ayam Fillet - dibersihhkan dan diperasakan
Ayam Fillet - dibersihhkan dan diperasakan
Garam
Pepper
Kicap
Lada hita kasar
Cara-cara:
- Gaul semua bahan bersama ayam.
- Grillkan sehingga ayam masak.
Bahan-Bahan Sup:
Dumpling - Beli dipasaran yang dah siap pun ada (HALAL plak tu)
Bebola Ikan
3 ulas Bawang Merah - Dihiris
2 ulas Bawang Putih - Dihiris
1 inci Halia - Dihiris
1 kiub ayam Knorr
3 cawan air
1 kiub ayam Knorr
3 cawan air
Sedikit Seleri - Dihiris
Sedikit Lobak Merah - Dihiris (jika suka)
Garam
Lada Sulah
Cara:
**** DUMPLING boleh ambil separuh & goreng di atas kuali (jika suka la). Tapi saya masukkan semua ke dalam sup. Ok gak. Ikut selera masing-masing nak buat macam mana.
Cara:
- Tumis bawang putih, bawang merah & halia sehingga naik bau.
- Masukkan air sebanyak 3 cawan. Masukkan lobak merah & seleri.
- Masukkan kiub ayam. Perasakan dengan sedikit garam & lada sulah.
- Apabila mendidih masukkan bebola ikan & dumpling ke dalam kuah. Biarkan mendidih seketika & tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
**** DUMPLING boleh ambil separuh & goreng di atas kuali (jika suka la). Tapi saya masukkan semua ke dalam sup. Ok gak. Ikut selera masing-masing nak buat macam mana.
SELAMAT MENCUBA!!
No comments:
Post a Comment