Friday, September 9, 2016

Nasi Daging Utara

Assalamualaikum Semua,


Hari ni tetiba teringin nak makan daging. Makanya, terus masak laa Nasi Daging. Woww...tetiba tu...apapun memang sedap. Simple jer cara nak masak Nasi Daging ni. Kalau waktu malas-malas memang sesuai sangat laaa...sebab semua bahan ada di rumah kan...jadi amat mudah sangat...tak makan masa yang lama untuk masak.



Bahan-bahan:
Beras - saya buat 3 pot beras
1/2 helai Daun Pandan 
1 biji Bawang Besar
2 ulas Bawang Putih
1/2 inci Halia
3 sudu makan Rempah Kurma (saya pakai Adabi)
2 biji tomato - dipotong kiub
Rempah 4 Sekawan
500gm Daging direbus hingga empuk - simpan air rebusan
Minyak Sapi (saya guna 3 sudu makan)/ Marjerin pun bleh gak

Cara-cara:

  • Panaskan periuk. Masukkan Minyak Sapi
  • Tumiskan rempah 4 sekawan bersama Bawang Merah, Bawang Putih, Halia dan Rempah Kurma.
  • Perasakan dengan garam.
  • Setelah disebatikan, masukkan air rebusan daging. Masukkan secawan air rebusan daging. 
  • Tunggu hingga mendidih dan masukkan beras  bersama daun seketika.
  • Alihkan ke periuk nasi. Masukkan hirisan daging dan tomato yang sudah dipotong tadi.
  • Masukkan air ikut sukatan beras. Hidupkan periuk nasi dan biarkan hingga masak.
  • Apabila siap di masak boleh dihidangkan bersama air asam.
Air Asam Kerisik 
5 ulas Bawang Merah - dihiris
4 biji Cili Padi - dihiris
2 Biji Tomato - dihiris
Asam Jawa - mengikut banyak mana bahan
1 sudu besar Kerisik
4 batang cili merah *
5 batang cili padi *
Sebesar Ibu Jari Belacan Bakar *
Garam
Gula

Cara-cara:
  • Tumbuk/ Blend bahan yang bertanda *.
  • Hiris bahan-bahan lain dan sediakan ke dalam mangkuk.
  • Masukkan bahan yang telah dikisar tadi ke dalam mangkuk.
  • Masukkan Air Asam Jawa. Gaulkan hingga sebati.
  • Masukkan Kerisik dan perasakan. Gaulkan hingga sebati.
  • Sedia untuk dihidang.

## Boleh juga di makan bersama lauk lain jika suka. 

SELAMAT MENCUBA!!


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin