Category: | Meat & Seafood | |
Special Consideration: | Quick and Easy | |
Servings: | 2-3 person |
Ingredients:
2-3 keping isi ikan tenggiri
5 biji bawang merah } dikisar
3 ulas bawang putih } dikisar
4 biji cili kering } dikisar
2 biji cili hidup } dikisar
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar (sederhana) - dipotong bulat
1 biji cili merah - dihiris
Directions:
1. Ikan tenggiri di salut serbuk kunyit dan digoreng hingga masak.Asingkan bila siap.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar tadi. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan garam dan gaul.
4. Masukkan ikan tenggiri tadi. Gaul rata dan masukan bawang dan cili merah tadi.
5. Siap di masak dan sedia untuk dihidang bersama nasi.
2-3 keping isi ikan tenggiri
5 biji bawang merah } dikisar
3 ulas bawang putih } dikisar
4 biji cili kering } dikisar
2 biji cili hidup } dikisar
Garam secukup rasa
1 biji bawang besar (sederhana) - dipotong bulat
1 biji cili merah - dihiris
Directions:
1. Ikan tenggiri di salut serbuk kunyit dan digoreng hingga masak.Asingkan bila siap.
2. Tumis bahan-bahan yang dikisar tadi. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan garam dan gaul.
4. Masukkan ikan tenggiri tadi. Gaul rata dan masukan bawang dan cili merah tadi.
5. Siap di masak dan sedia untuk dihidang bersama nasi.
No comments:
Post a Comment