Cucur tauhu nie saya belajar dari resepi Asmah Laili (Sapa tgk channel AFC tau laa ek sapa dia..kalau tak Google aje ye). Memang sedap & simple. Kalau nak buat kenalah guna tauhu yang segar dan baru. Sekiranya tauhu yang sudah lama bila digoreng akan menjadi masam isinya. Tapi syok sekali sekala cuba cucur yang lain dari yang lain kan..asyik2 cucuq ikan bilis aje...bosan gak kan...Ia amat sesuai utk sarapan atau minum petang.
SELAMAT MENCUBA!!
Ingredients:
5 keping tauhu - dilenyek
3 cawan tepung gandum
1 biji bawang besar - dihiris halus
1 biji cili merah - dicincang halus
1 tangkai daun bawang - dihiris halus
1/2 sudu lada sulah
2 biji telur ayam
Sedikit garam
Minyak utk menggoreng
Directions:
1. Tauhu tadi dilenyek hingga hancur dan campurkan bersama tepung gandum tadi. Gaul bersama garam.
2. Masukkan bahan yang dihiris tadi. Gaul rata.
3. Gorengkan hingga garing.
4. Sedia untuk dihidang
2 comments:
hi..
smlm sy cuba resepi ni..
tp cucur tu rs cam msm2 sket la..
isi nya pun lembik padahal dah goreng agk lama...
tu tandanya tauhu tu tauhu lame..tu pasal masam...kalau tak mmg tak masam...elok aje...ranggup lagi..
Post a Comment