Tuesday, July 21, 2009

Peria Masak Lada Hitam

Ingredients:
1 biji peria (dihiris halus) - direndam air garam (utk hilangkan pahit)
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 sudu lada hitam kasar
1/2 sudu lada hitam serbuk
1 sudu serbuk kunyit
Sedikit Garam
* Boleh letak ikan bilis atau udang

Directions:
1. Rendam peria yang telah dihiris bersama air garam utk hilangkan sedikit rasa pahit (pada yg tak tahan pahit)
2. Tumis bawang merah, bawang putih, cili merah hingga naik bau.
3. Masukkan lada hitam tadi dan ikan bilis atau udang.
4. Masukkan serbuk kunyit tadi dan gaul rata.
5. Masukkan peria yang telah ditos airnya. Gaul hingga masak. Letak sedikit air.
6. Masukkan garam secukup rasa.
7. Hidang bersama nasi panas. Sesuai utk makan tengahari atau malam.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin