Baru laaa ada kesempatan nak update semua resepi ... selalu sibuk. So sekarang update laaa bertubi-tubi ye...Jangan terkejut plak yek...
Bahan-bahannya
Untuk Ikan:
1 ekor ikan siakap
2 sudu Tepung Jagung
Serbuk Kunyit
Garam
Lada Sulah
Minyak untuk menggoreng ikan
Untuk Kuah:
2 biji bawang besar - dipotong dadu
6 biji bawang putih - dititik
10 biji cili padi - dipotong kecil
1 inci halia - dihiris halus
1 biji tomato - dipotong dadu
1/2 biji lada benggala - dipotong dadu
1/2 biji nanas - dipotong dadu
1/2 biji nanas - dipotong dadu
1/2 batang lobak merah
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar sos cili thai
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos ikan
2 biji tomato size sederhana - potong wedges (letak bila dah nak hidang, gaul seketika)
Beberapa helai daun limau purut
Daun sup/daun bawang - hiasan
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
Minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
- Ikan dibersihkan dan ditoskan. Lumurkan ikan dengan garam, serbuk lada sulah dan serbuk kunyit. Pastikan semua bahagian dilumur rata. Kemudian, lumurkan pula dengan tepung jagung. Lumur kedua-dua belah bahagian ikan termasuk bahagian dalam.
- Panaskan minyak yang banyak di dalam kuali. Pastikan minyak betul-betul panas barulah dimasukkan ikan tadi. Goreng terendam ikan tersebut. Setelah ikan garing, angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali yang lain. Tumiskan cili padi, halia, dan bawang putih.
- Setelah bawang agak layu, masukkan sos cili, sos tomato, sos tiram, sos ikan, dan 3 sudu jus nanas di dalam tin. Kacau sebentar.
- Masukkan bawang besar, tomato, nenas, dan lada benggala.
- Masukkan air sedikit. Perasakan dengan garam.
- Biarkan kuah mereneh seketika. Setelah kuah agak pekat, angkat dan curahkan di atas ikan yang telah digoreng tadi. Taburkan daun sup/daun bawang.
No comments:
Post a Comment