Salam,
Hari nie masak makanan kegemaran saya pulak. Udang. Memang kalau nampak udang nie memamg bersinar-sinar laa mata tapi tak boleh makan selalu nanti naik plak paras kolekstrol kan. Kena kawal-kawal laaa sket makanan kegemaran nie.
Bahan2:
1 kg atau lebih Udang Harimau - dibersihkan
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup *
1/2 inci halia*
5 biji cili padi* kalau suka pedas boleh tambah
2 keping Asam Keping/Gelugor
Daun kunyit - diracik/ dihiris2
Santan - saya guna santan kotak saja (guna sekotak ajer)
Garam secukup rasa
3 ulas bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1/2 inci kunyit hidup *
1/2 inci halia*
5 biji cili padi* kalau suka pedas boleh tambah
2 keping Asam Keping/Gelugor
Daun kunyit - diracik/ dihiris2
Santan - saya guna santan kotak saja (guna sekotak ajer)
Garam secukup rasa
Cara:
1. Blend semua bahan bertanda *
2. Masukkan bahan yg diblend td ke dalam periuk dan nyalakan api. Masukkan santan (saya guna santan kotak sbb dimasak pada hari bekerja).
3. Apabila sedikit mendidih, mulakan masuk udang ke dalam periuk bersama asam keping dan daun kunyit.
4. Perasakan dengan garam. Kacau dan tunggu hingga masak.
5. Apabila mendidihkan jgn sampai pecah santan pula. Kacau sedikit dan tutup api dapur. Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.
1. Blend semua bahan bertanda *
2. Masukkan bahan yg diblend td ke dalam periuk dan nyalakan api. Masukkan santan (saya guna santan kotak sbb dimasak pada hari bekerja).
3. Apabila sedikit mendidih, mulakan masuk udang ke dalam periuk bersama asam keping dan daun kunyit.
4. Perasakan dengan garam. Kacau dan tunggu hingga masak.
5. Apabila mendidihkan jgn sampai pecah santan pula. Kacau sedikit dan tutup api dapur. Bolehlah dihidangkan bersama nasi panas.
Selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment