Saturday, February 22, 2014

Nasi Lemak Idaman Semua!!

Assalamualaikum...

NASI LEMAK! Menu kesukaan semua orang. Tak kira siang atau malam semua orang akan makan Nasi Lemak. Tak kira di mana orang akan rinduinya. Especially time keluar negara. Kalau kat Malaysia boleh laa bantai cukup2 kan!


Nasi :
2 cup Beras Basmathi - dibersihkan
2 biji bawang merah - dihiris
1/2 inci Halia - dihiris
1 cup santan
3 cup air *bergantung pada jenis beras yg digunakan.
Daun Pandan - disimpul
Sedikit Halba
Sedikit Garam
Cara:
1. Cuci beras hingga bersih.
2. Masukkan semua bahan dan tanak nasi seperti biasa.
Sambal Tumis :
3 ulas bawang merah - dikisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
3 senduk cili giling
1 biji bawang besar - dipotong bulat
Air Asam Jawa
Gula
Garam
Cara-cara:
1. Tumiskan bahan-bahan yang dikisar hingga naik bau.
2. Masukkan cili giling, kacau. Biarkan hingga pecah minyak.
3. Masukkan Bawang Besar dan kacau sedikit.
4. Masukkan air asam jawa, gula dan garam.
5. Apabila mendidih boleh tutup api dan hidangkan bersama nasi lemak.
Bahan sampingan :
Telur Mata
Timun - dihiris
Ikan Bilis - digoreng
Selamat makan nasi lemak...lepas makan boleh bersenam kemas rumah!!

Thursday, February 20, 2014

Sardin Sambal Petai

Assalamualaikum semua!

Tak tau nak masak apa dah. Kekadang bosan gak kan masak hari-hari ni. Sebabnya sampai tak tau nak masak menu apa dah. Walhal, dalam kepala otak ni ada macam-macam menu nak masak. Tapi disebabkan semua kita nak (sifat tamak nak makan itu ini ler tu)..jadi semua menu tu terkeluar dari landasan! Hahaha..kesudahannya keluarkan makanan kegemaran ramai yang wajib ada dalam setiap gobok dapur tu kan! SARDINE!!

Actually aku tak makan sardine ni untuk lauk makan bersama nasi. Selalunya aku buat sandwich aje. But benda ni laaa kesukaan Mr Hubby. Jadi lelama aku pun termakan sama la kan. Makan sikit laaa, tak banyak. Sebab ni faveret dia. Aku makan sikit-sikit aje sekadar alas-alas perut gitu.

Menu today memang semuanya adalah feveret dia. Sardin dan Petai. So, aku buatkan Sardin Sambal Petai untuknya.


Bahan-bahan:
1 tin sardin (aku guna jenama Adabi)
1 biji bawang besar (dihiris bulat)
3 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 batang serai (dititik)
4 sudu cili giling
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam secukup rasa
Sedikit gula secukup rasa
Secukupnya Petai (ikut suka nak banyak mana) 

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar, bawang putih dan serai hingga naik bau.
2. Masukkan cili giling. Tumis hingga cili giling masak dan naik bau.
3. Masukkan kuah sardin dalam tin. Kacau sebati. Kemudian masukkan ikan sardin.
4. Masukkan garam dan gula. Masukkan sedikit air asam jawa.
5. Masukkan petai. Masak dalam 2-3 min. Tutup api dan hidangkan bersama nasi panas.

Selamat menjamu selera!!

Tuesday, February 18, 2014

Steamboat or Steambot?

Assalamualaikum....

Menu paling ringkas bagi seorang wanita yang bekerja bila kena masak adalah bila semua bahan-bahan mudah didapati dan boleh masak campak-campak sambil pejam mata. Kan best macam tu. Kalau macam tu hari-hari boleh masak sedap-sedap buat seisi keluarga kan.

So, today aku main masak-masak versi ringkas. Erti kata lain, main campak-campak aje dalam kuali atau periuk. Tak percaya ker? Cer tengok gambar kat bawah nie..kan ke aku campak semua masuk periuk tu...tul kan? Heheh...so, apa lagi...jom dig-in!!


Bahan Kuah:
2 kiub ayam/ daging/ tomyam (aku pakai 2 kiub sebab lebih sedap & pekat sket)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1/2 inci halia (dicincang halus)
Sedikit gula
Sedikit garam secukup rasa
Air secukupnya.

Cara-cara:
1) Tumis semua bahan yang dicincang halus.
2) Perasakan dengan garam dan gula. 
3) Masukkan air secukupnya.

Bahan-bahan Steamboat:
Bebola Ketam
Bebola Sotong
Bebola Salmon (sedap gak..skali sekala)
Isi Ketam
Fish Cake
Fish Ball
Tauhu Kering 
Cendawan Enoki
Sayur Sawi Pendek (Bak Choy)
** Bahan-bahan di atas gunting2/potong2kan...mcm kita makan yong tau fu tu laa...

Cara-cara:
1. Setelah kuah sup/tomyam tadi mendidih, masukkan bahan-bahan steamboat di atas.
2. Kalau duduk di atas meja bersama periuk khas steamboat, lebih mudah. Makan sambil celup2. Macam aku ni tak mampu nak beli, so, masak atas dapur siap2. Setelah mendidih, hidangkan di atas meja. Makan laaa bersama-sama. Orait! Ringkas dan tak payah nak pening-pening untuk angkut segala dapur ke atas meja hehehe....kalau ada peralatan kira bonus laa kan!!

Okay selamat makan-makan bersama keluarga!


Sunday, February 16, 2014

Healthy Menu

Assalamualaikum....

Weekend is time for relaxing. Memang best bila dapat duduk di rumah. Dan paling best kalau dapat memasak dan makan bersama yang tersayang. Kononnya kalau dah duduk rumah tu boleh laa masak yang simple dan healthy untuk yang tersayang.


Bahan-bahan:
3 Telur 
6 batang Sosej (ayam atau daging...ikut suka)
Salad, Bawang Besar, Thousand Island, Garam & Pepper

Cara-caranya:
1. Telur - Dipecahkan. Panaskan butter dlm kuali non-stick. Masukkan telur. Gaul2 hingga jadi scramble egg. Letak sedikit garam & pepper.
2. Sosej - Kelar2 kan. Grill di atas kuali non-stick hinggan keperangan. 
3. Salads - Salad, Bawang Besar, Thousand Island, Garam & Pepper di satukan. Jika suka letaklah Tomato Ceri yg comel tu utk menambah kecantikkan salad tu.
4. Hidangkan semuanya di dalam satu pinggan. Maka jadi laa hidangan yang ringkas.

Selamat berhari minggu!

Saturday, February 15, 2014

Meatball Bolognaise

Assalamualaikum,

Menu nie saya buat time malam tahun baru tu. Sebabnya tak tau nak masak apa. Bongkar-bongkar peti ais. Ada daging. Memandangkan dah boring makan nasi aje minggu tu, jadi masak laaa yang jarang-jarang di masak. Sudahnya terhasil laa Meatball Bolognaise versi malas dan ringkas. Versi nie sesuai untuk suri rumah bekerja yang nak cepat. 




Bebola Daging Homemade

Bahan-bahan:
  • Daging Cincang (guna jenama Ramly)
  • Sedikit Garam 
  • Sedikit Lada Sulah

Cara-caranya:
  • Campurkan semua bahan.
  • Bulatkan daging. Ikut saiz yang akan suka. (Saya buat besar-besar dapat la dalam 8 ketul)
  • Ketepikan dan masak kuah bologaise pula.


Kuah Bolognaise

Bahan-bahan:
  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 3 biji tomato (dicincang)
  • Lobak Merah (dipotong dadu)
  • Lada Benggala (dipotong dadu)
  • Sedikit Air
  • Sedikit Oregano
  • Garam
  • Sedikit Serbuk Lada Hitam dan Lada Sulah

Cara-caranya:
  • Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan sedikit bawang besar utk perasa.
  • Masuk serbuk lada hitam. Masukkan tomato yang dicincang tadi. Letak sedikit oregano dan garam.
  • Masukkan lobak merah dan lada benggala. Kacau rata. Biar mendidih. Masukkan lebihan bawang besar.
  • Bila kuah hampir masak, masukkan bebola daging tadi. Susun dalam periuk. Jangan kacau.
  • Ambil sedikit kuah bolognaise curah sedikit pada setiap bebola daging. Kemudian tutup periuk. Biarkan masak dengan api perlahan.
  • Masak lebih kurang dalam 15-20 min. Bebola Daging akan masak.
  • Hidangkan di dalam pinggan dan ditabur dengan sedikit Grated Parmesan Cheese. Sedia untuk di makan.
Selamat Mencuba!


Thursday, February 13, 2014

Blackpepper HotDog

Assalamualaikum...

Terlebih rajin buat entry plak. Okay laa kan dari tak de. Janji ado...Anyway, ni aku masak masa new year ari tu. Punya laa lama peram resepi. Macam laa resepi havoc sangat kan...resepi biasa2 aje. Resepi surirumah bekerja memang simple dan nampak macam malas aje kan. Yang penting adalah RASA. Tul tak?

Bahan-bahan:
Bun Hotdog (I pakai bun Gardenia)
Beberapa batang Hotdog (ayam/daging)
Mentega/Butter - utk sapuan pada roti n hotdog

Cara-cara:
1. Sapu mentega pada bun/roti tadi. Grill sikit atas kuali supaya roti ranggup sket.(kalau suka).
2. Kelar2kan sikit hotdog tadi. Grill hingga masak. 

Sos Lada Hitam
3 Ulas bawang putih - dicincang halus
2 ulas bawang merah - dicincang halus
6 sudu besar sos lada hitam (dalam botol)
1/2 sudu butter (jika suka)
Sedikit air
Sedikit garam

Cara-cara:
1. Tumiskan bahan yang dicincang tadi hingga naik bau.
2. Masukkan sos lada hitam tadi. Letak butter jika suka. Kacau.
3. Masukkan air dan perasakan dgn garam.
4. Roti diletak salad dan sosej kemudian letakkan sos lada hitam yang siap di masak tadi.

Selamat Menjamu Selera!!

Wednesday, February 12, 2014

Grill Chicken

Assalamualaikum...

Hi! Hari ni balik keje, nak kata awal tak jugak. Lambat pun tak jugak. Tapi rasa malas sangat masak nasi dan lauk pauk. Tetiba tekak nak makan western kan! Amboiii selera omputeh lak hari ni kan! Mr Hubby pun cakap okey aje, apa lagi berdesup menyelongkar peti ais utk defroz ayam. 

Layankan aje laaa menu simple ni...
Bahan-bahan:
3 ketul ayam
1/2 inci halia - dicincang halus
6 ulas bawang putih - dicincang halus
3 ulas bawang merah - dicincang halus
Serbuk lada sulah putih
Serbuk lada sulah hitam
Garam

Cara-cara:
1. Bersihkan ayam dan kelar2 kan sikit pada isi ayam.
2. Perapkan ayam bersama garam, lada sulah putih dan hitam.
3. Kemudian lumurkan bahan-bahan yang dicincang tadi pada ayam.
4. Perap dlm 30 min untuk serap bahan perapan. 
5. Bakar hingga masak. Letak sedikit minyak atas dlm kuali. (Saya bkr pakai kuali ajaib msk dalam 20 min shj)
6. 10min buka letak sos lada hitam, lumur pada ayam. Kemudian tutup lagi 10min sehingga masak. ***resepi sos lada hitam akan diupload kemudian.
7. Hidang bersama salad kentang atau lain -lain hidangan yang suka.

SELAMAT MENCUBA!!
 

Monday, February 10, 2014

Paprik Ayam

Assalamualaikum, 

Lama tak update blog masakan. Tak dan nak menaip. Kadang kala tak dan nak tangkap gambar bila makanan dah siap. Biasa la kan. Bila dah siap masak dah tentu ready nak makan aje. 

So hari ni sampai awal sikit, masak simple aje. Penat balik kerja kalau sempat masak simple untuk yang tersayang kira lega la gak kan!

Bahan-bahan:
2 keping fillet ayam - dipotong kecil2
1/2 batang lobak merah - dipotong lidi
5 batang kacang panjang - dipotong lidi
Sedikit bunga kobis - dibelah2
1 biji bwg besar - dihiris
3 ulas bwg putih - diketuk shj/dihiris
3 biji cili padi - dibelah 2
1 btg serai - diketuk
3 helai daun limau purut
2 sudu cili giling
3 sudu sos tiram
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Minyak utk memasak

Cara-caranya:
1. Tumis bawang besar, bawang putih, cili padi, daun limau purut dan serai hingga naik bau.
2. Masukkan cili giling. Tumis hingga masak. Kemudian masukkan sos tiram. Gaul letak sedikit air. Letak sedikit lada sulah.
3. Masukkan ayam dan gaul.
4. Masukkan sayur-sayur dan masak sehingga ayam dan sayur masak.
5. Hidangkan dan makan bersama nasi atau nasi goreng.

SELAMAT MENCUBA!
 

Friday, February 7, 2014

Sneak Preview ...

CAK....lama tak update blog masakan!
SORRY YE...bakal update tak lama lagi...
Nantikan okay!!
 

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin