Tuesday, February 18, 2014

Steamboat or Steambot?

Assalamualaikum....

Menu paling ringkas bagi seorang wanita yang bekerja bila kena masak adalah bila semua bahan-bahan mudah didapati dan boleh masak campak-campak sambil pejam mata. Kan best macam tu. Kalau macam tu hari-hari boleh masak sedap-sedap buat seisi keluarga kan.

So, today aku main masak-masak versi ringkas. Erti kata lain, main campak-campak aje dalam kuali atau periuk. Tak percaya ker? Cer tengok gambar kat bawah nie..kan ke aku campak semua masuk periuk tu...tul kan? Heheh...so, apa lagi...jom dig-in!!


Bahan Kuah:
2 kiub ayam/ daging/ tomyam (aku pakai 2 kiub sebab lebih sedap & pekat sket)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1/2 inci halia (dicincang halus)
Sedikit gula
Sedikit garam secukup rasa
Air secukupnya.

Cara-cara:
1) Tumis semua bahan yang dicincang halus.
2) Perasakan dengan garam dan gula. 
3) Masukkan air secukupnya.

Bahan-bahan Steamboat:
Bebola Ketam
Bebola Sotong
Bebola Salmon (sedap gak..skali sekala)
Isi Ketam
Fish Cake
Fish Ball
Tauhu Kering 
Cendawan Enoki
Sayur Sawi Pendek (Bak Choy)
** Bahan-bahan di atas gunting2/potong2kan...mcm kita makan yong tau fu tu laa...

Cara-cara:
1. Setelah kuah sup/tomyam tadi mendidih, masukkan bahan-bahan steamboat di atas.
2. Kalau duduk di atas meja bersama periuk khas steamboat, lebih mudah. Makan sambil celup2. Macam aku ni tak mampu nak beli, so, masak atas dapur siap2. Setelah mendidih, hidangkan di atas meja. Makan laaa bersama-sama. Orait! Ringkas dan tak payah nak pening-pening untuk angkut segala dapur ke atas meja hehehe....kalau ada peralatan kira bonus laa kan!!

Okay selamat makan-makan bersama keluarga!


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin