Sunday, November 13, 2011

Udang Masak Lemak Tempoyak



Atas permintaan Hubby, jadi masak laaa Udang Tempoyak nie. Memandangkan semalam baru beli tempoyak. Jadi kiranya fresh la kan. Musim durian, jadi semua masakan berbau durian ajer...heheh

SELAMAT MENCUBA!

Bahan-bahan:

15 ekor udang harimau (bleh tambah ikut suka) - dibersihkan
2 biji kentang (dipotong 4- boleh letak jika suka)4 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
5 biji cili padi (dikisar)
Kunyit - besar ibu jari (dikisar)
1 kotak santan (bleh gak pki santan fresh..aku malas sket nak perah hehe)
4 sudu tempoyakGaram secukup rasa

Cara-caranya:

1) Kisarkan semua bahan kisar tadi. Aku terus letak sekali santan kotak tu masuk dengan bahan kisar dlm blender jadi aku tak pakai air byk sgt.
2) Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Nyalakan api.
3) Masukkan kentang dan biar hingga lembut
4) Masukkan udang dan biar hingga masak. Masukkan tempoyak dan kacau hingga sebati pada kuah.
5) Masak sehingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa.
6) Sedia untuk dihidangkan.


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin