Sunday, September 5, 2010

Nasi Beriyani & Acar Timun

Nasi Beriyani

Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi
3 sudu serbuk beriyani
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa

Cara Memasak:
1. Beras yang telah direndam semalam, masukkan semua bahan.

Bahan Untuk ditabur:
3 sudu minyak sapi
150gm kismis hitam
150gm kismis kuning
150 gm gajus
Sedikit bawang goreng.

Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng gajus dahulu.
2. Kacau selalu agar rata kuningnya.
3. Masukkan bahan yang ditumis ini ke dalam periuk nasi bersama nasi dan masak spt biasa.
4. Bila sudah masak masukkan daun ketumbar dan daun pudina. Kacau nasi dan taburkan kismid dan gajus.

Acar Timun

Bahan-bahan:
1 biji timun (dipotong nipis)
1 biji lobak merah (dipotong nipis)
1 biji bawang besar (dipotong nipis)
1 biji lada merah (dihiris)
8 biji tomato ceri (dibelah 2)
Cuka
Garam
Gula

Cara-caranya:
Gaul semua bahan yang dipotong bersama cuka, garam dan gula. Seimbangkan rasanya. Sedia dimakan bersama nasi.

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin