Semalam menu berbuka ada Nasi Beriyani..jadi aku pun buat la lauknya kan..Ayam Beriyani..actually boleh pakai kambing atau daging jugak..ikut suka mana-mana nak pakai laa...ikut selera masing-masing...
Bahan-bahan:
1/2 kg ayam (dipotong dan dibersihkan)
1 peket(kecil) rempah beriyani
1 tin tomato puree
1 tin susu cair (1/2 tin pun boleh)
6 ulas bawang merah (dihiris halus)
4 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 cm halia
3 biji cili merah (dibelah dua)
3 biji cili hijau (dibelah dua)
3 biji tomato (dibelah empat)
1/2 cawan bawang gpreng
100gm badam (dikisar halus)
100gm gajus (dikisar halus)
Minyak sapi cukup untuk menumis
1/2 cawan madu lebah
Garam secukup rasa
Cara-caranya:
1. Panaskan mintak, tumis bawang merah dahulu kemudian halia dan bawang putih. Kacau hingga naik bau.
2. Masukkan rempah beriyani kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan ayam tadi kacau rata kemudian masukkan buah tomato, cili merah, cili hijau, gajus dan badam.
4. Masukkan tomato puree dan kacau.
5. Setelah mendidih masukkan bawang goreng dan susu cair.
6. Bila hampir kering masukkan garam dan madu lebah. Siap sedia untuk dihidang bersama Nasi Beriyani.
4. Masukkan tomato puree dan kacau.
5. Setelah mendidih masukkan bawang goreng dan susu cair.
6. Bila hampir kering masukkan garam dan madu lebah. Siap sedia untuk dihidang bersama Nasi Beriyani.
No comments:
Post a Comment