Wednesday, March 18, 2009

Pesona Chicken Fillet With Gravy


Ingredients:
Untuk Ayam:
6 keping chicken fillet (isi ayam tanpa tulang)
5 sudu Tepung Goreng (Jenama apa2)
1/2 cawan air

Untuk Gravy:
1/2 peket serbuk sos gravy (ada mcm2 jenis di pasaraya)
1 sudu sos lada hitam
1 ulas bawang putih (diketuk)

Untuk Bahan Sampingan(dikukus/dicelur) :
Kentang
Lobak Merah
Capsicum (Lada Benggala)
Brokoli
Bunga Kobis
Tomato (tidak perlu rebus/celur)

Directions:
Ayam:
1) Bancuh tepung goreng bersama air.
2) Gaulkan bersama chicken fillet tadi.
3) Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan (masak)

Gravy:
1) Panaskan minyak sedikit.
2) Tumiskan bawang putih. Masukkan serbuk sos gravy bersama sedikit air.
3) Masukkan sos lada hitam.

Bahan Sampingan:
Bahan yg dicelur tadi disusun di dalam pinggan.

Susun di dalam pinggan chicken fillet, bersama sayur2 tadi dan curahkan sos gravy ke atasnya. Sedia untuk di makan.


1 comment:

RABUN said...

hem nampak sodap...

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin