Tuesday, March 27, 2012

Ayam Percik + Kuah Percik

Salam semua,

Dah lama nak buat Ayam Percik. Tapi kini laaa dapat ku buat. Tu pun secara tak sengaja la. Memula Mr Hubby kata nak Ayam Goreng untuk dinner. Tapi aku dah mengubahnye kepada Ayam Percik. Tu pun sebab aku teringat dia kata nak sangat Ayam Percik berkuah putih ni.

Nak kata nie masakan hebat macam dari blog-blog lain tak der la. Aku cuba masak seringkas-ringkas yang boleh. Boleh di sediakan semuanya dalam masa sejam. Maklum laa kan..Suri Ofis...kena keje...kena masak...jadi masa untuk memasak waktu hari kerja amat terhad. Jika dapat masak best tu kira hebat dah rasanya hehehe :)


Bahan-bahan:
5 ketul ayam (yg sudah dipotong & dibersihkan)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
3 ulas bawang merah (dicincang halus)
1/2 inci halia (dicincang halus)
Sedikit Serbuk Kunyit (boleh juga pki kunyit hidup)
Sedikit Garam

Cara-caranya:
1. Ayam yang telah dibersihkan tadi dilumurkan dengan garam dan serbuk kunyit hingga rata.
2. Gaulkan bersama bahan-bahan yang dicincang halus tadi.
3. Perapkan seketika dahulu.
4. Sediakan grill pan, letak sedikit minyak panggang ayam di atas kuali hingga masak. (Nak bakar dlm oven pun boleh)
5. Setelah masak, angkat dan biar kan dahulu.
6. Sediakan bahan untuk kuah pulak untuk dihidangkan bersama ayam.


Bahan-bahan:
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
4 ulas bawang merah (dicincang halus)
1/2 inci halia (dicincang halus)
1 atau 1 1/2 peket santan serbuk (boleh laa pki apa2 jenis santan di pasaran)
1 sudu stok Ayam (saya pakai stok ayam Maggi dlm botol)
Sedikit Serbuk Kari (saya pakai Faiza Raja Kari)
Sedikit Serbuk Kunyit (boleh juga pki kunyit hidup)
Sedikit Garam
Sedikit Air
Minyak (untuk menumis)

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak. Masukkan bahan-bahan yang dicincang halus tadi.
2. Masukkan garam sebagai bahan perasa.
3. Apabila bawang sudah layu, masukkan santan serbuk (dibancuh dgn air suam) atau santan kotak ke dalam kuali. Didihkan seketika.
4. Masukkan sedikit serbuk kunyit dan sedikit serbuk kari.
5. Masukkan stok Ayam Maggi. Gaul hingga pekat. 
6. Letak sedikit air agar tidak terlalu pekat.
7. Apabila sudah mendidih, tutup api dan boleh laa dituang ke atas Ayam Percik yang telah di bakar tadi. Sedia untuk di makan.

Selamat Mencuba!

3 comments:

shila shahila said...

i must try :)

dapurmerahibu said...

Sedapnya ayam percik..

Heldamelissa said...

terima kasih atas kunjungan...dan terima kasih kerana mencuba resepi :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin