Sunday, November 6, 2011

Daging Masak Merah Madu



Daging nie aku masak sekali ngan Nasi Kuning. Memula nak buat ayam, tapi akibat kemalasan, jadi tukar ke daging laa plak kan...

Bahan-bahan:
300gm daging (dihiris)
2 batang serai *dititik
1 inci halia *dikisar
1 inci lengkuas *dikisar
2 ulas bawang putih *dikisar
1 biji bawang besar (dikiris halus)
4 sudu cili giling
1/2 tin tomato puree
4 sudu madu
Sedikit garam
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Tumis serai dan bahan-bahan yang dikisar. Tumis hingga naik bau dan kekuningan. 
2. Masukkan cili giling tadi, masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan pula tomato puree. Gaul hingga rata.
4. Kemudian masukkan daging dan masak daging hingga masak. 
5. Masukkan madu. Gaul dan masukkan sedikit garam.
6. Didihkan hingga daging betul-betul masak. Hidangkan bersama Nasi Kuning.

Selamat Mencuba!


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin