Saturday, October 1, 2011

Sambal Tumis Ikan Bilis Petai


Kelmarin lagi dok teringat nak masak ikan bilis. Cuma tak tau nak masak apa plak kan. Masak selak-selak majalah tetiba dapat laa satu idea nak masak. Huhuhu..maka 'ter'masak laaa lauk nie untuk hari nie...dalam peti ais lak memang ada stok Petai..apa lagi...campak sekali la kan untuk menambahkan 'bau' seluruh rumah...


Bahan-bahan:
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
3 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji cili merah (dihiris halus)
4 sudu besar cili giling
Sedikit belacan (kalau sker laa...kekadang tak letak pun)
Sedikit air asam jawa
Sedikit garam
1 mangkuk kecil petai 
Ikan Bilis (dibersihkan)

Cara-caranya:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing. Ketepikan apabila sudah masak.
2. Tumis bawang putih hingga naik bau. Masukkan cili giling tadi, masak hingga naik bau dan pecah minyak. 
3. Masukkan sedikit air asam & garam secukup rasa. Kacau.
4. Masukkan bawang besar dan cili merah tadi.
5. Masukkan ikan bilis. Gaul hingga rata. Kemudian masukkan petai. 
6. Kacau seketika. Kemudian hidangkan. Boleh di makan bersama nasi. 

SELAMAT MENCUBA!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin