Saturday, February 15, 2014

Meatball Bolognaise

Assalamualaikum,

Menu nie saya buat time malam tahun baru tu. Sebabnya tak tau nak masak apa. Bongkar-bongkar peti ais. Ada daging. Memandangkan dah boring makan nasi aje minggu tu, jadi masak laaa yang jarang-jarang di masak. Sudahnya terhasil laa Meatball Bolognaise versi malas dan ringkas. Versi nie sesuai untuk suri rumah bekerja yang nak cepat. 




Bebola Daging Homemade

Bahan-bahan:
  • Daging Cincang (guna jenama Ramly)
  • Sedikit Garam 
  • Sedikit Lada Sulah

Cara-caranya:
  • Campurkan semua bahan.
  • Bulatkan daging. Ikut saiz yang akan suka. (Saya buat besar-besar dapat la dalam 8 ketul)
  • Ketepikan dan masak kuah bologaise pula.


Kuah Bolognaise

Bahan-bahan:
  • 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
  • 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
  • 3 biji tomato (dicincang)
  • Lobak Merah (dipotong dadu)
  • Lada Benggala (dipotong dadu)
  • Sedikit Air
  • Sedikit Oregano
  • Garam
  • Sedikit Serbuk Lada Hitam dan Lada Sulah

Cara-caranya:
  • Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan sedikit bawang besar utk perasa.
  • Masuk serbuk lada hitam. Masukkan tomato yang dicincang tadi. Letak sedikit oregano dan garam.
  • Masukkan lobak merah dan lada benggala. Kacau rata. Biar mendidih. Masukkan lebihan bawang besar.
  • Bila kuah hampir masak, masukkan bebola daging tadi. Susun dalam periuk. Jangan kacau.
  • Ambil sedikit kuah bolognaise curah sedikit pada setiap bebola daging. Kemudian tutup periuk. Biarkan masak dengan api perlahan.
  • Masak lebih kurang dalam 15-20 min. Bebola Daging akan masak.
  • Hidangkan di dalam pinggan dan ditabur dengan sedikit Grated Parmesan Cheese. Sedia untuk di makan.
Selamat Mencuba!


No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin