Menu nie saya buat time malam tahun baru tu. Sebabnya tak tau nak masak apa. Bongkar-bongkar peti ais. Ada daging. Memandangkan dah boring makan nasi aje minggu tu, jadi masak laaa yang jarang-jarang di masak. Sudahnya terhasil laa Meatball Bolognaise versi malas dan ringkas. Versi nie sesuai untuk suri rumah bekerja yang nak cepat.
Bebola Daging Homemade
Bahan-bahan:
- Daging Cincang (guna jenama Ramly)
- Sedikit Garam
- Sedikit Lada Sulah
Cara-caranya:
- Campurkan semua bahan.
- Bulatkan daging. Ikut saiz yang akan suka. (Saya buat besar-besar dapat la dalam 8 ketul)
- Ketepikan dan masak kuah bologaise pula.
Kuah Bolognaise
Bahan-bahan:
- 2 ulas bawang putih (dicincang halus)
- 1 biji bawang besar (dipotong dadu)
- 3 biji tomato (dicincang)
- Lobak Merah (dipotong dadu)
- Lada Benggala (dipotong dadu)
- Sedikit Air
- Sedikit Oregano
- Garam
- Sedikit Serbuk Lada Hitam dan Lada Sulah
Cara-caranya:
- Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan sedikit bawang besar utk perasa.
- Masuk serbuk lada hitam. Masukkan tomato yang dicincang tadi. Letak sedikit oregano dan garam.
- Masukkan lobak merah dan lada benggala. Kacau rata. Biar mendidih. Masukkan lebihan bawang besar.
- Bila kuah hampir masak, masukkan bebola daging tadi. Susun dalam periuk. Jangan kacau.
- Ambil sedikit kuah bolognaise curah sedikit pada setiap bebola daging. Kemudian tutup periuk. Biarkan masak dengan api perlahan.
- Masak lebih kurang dalam 15-20 min. Bebola Daging akan masak.
- Hidangkan di dalam pinggan dan ditabur dengan sedikit Grated Parmesan Cheese. Sedia untuk di makan.
No comments:
Post a Comment