Friday, November 4, 2011
Udang Masak Blackpepper
Udang nie mak sedara bagi. Katanya dari Sarawak. Hmmm..jauh udang nie datang. Since dah lama aku tak masak Udang Masak Blackpepper, jadi masak laa kan. Permintaan cik abe, tak buat kang majuk lak. Memula nak buat sambal tumis. Tapi malas lak. Sebab dah masa sambal tumis ikan bilis kelmarin. Asyik sambal aje...bosan laa plak kan...
Bahan-bahan:
500 gm Udang Harimau - dibersihkan
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 biji lada benggala hijau - dihiris memanjang
2 sudu sos lada hitam
1 sudu sos cili
Sedikit air
Garam secukup rasa
Cara-cara:
1. Bersihkan udang.
2. Tumiskan bawang putih dan sedikit bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan sos lada hitam dan sos cili. Biar mendidih. Tambah sedikit air.
4. Masukkan lada benggala dan dan udang. Kacau rata.
5. Masukkan baki bawang besar.
6. Kacau hingga masak.
7. Hidangkan bersama nasi panas.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment