Saturday, November 5, 2011

Daging Masak Kicap Halia



Hari nie masak lagi...masak daging plak. Nie makanan kesukaan hubby. Especially masakan yang berKICAP. Memang dia suka. Jadi orang perempuan nie memang biasanya akan masak makanan kesukaan orang aje..tapi makanan kesukaan kita sapa plak masak eh? Hmmm..kesian kite kan...


Bahan-bahan:
500 gm daging batang pinang
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 biji cili merah/ cili padi (dihiris)

1/2 inci halia (dihiris)
2 sudu kecil ketumbar **
1 sudu kecil jintan manis **
1 sudu kecil jintan putih ** (** boleh pakai  gak serbuk rempah sup)

Sedikit serbuk lada sulah
3 Sudu kicap lemak manis
1 sudu kicap cair
Garam (secukup rasa)
Sedikit air

Caranya:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan daging, goreng sehingga masak.
2) Masukkan ketumbar, jintan manis & jintan putih. Kacau rata.
3) Masukkan semua kicap. Masukkan bawang besar & cili merah.
4) Masukkan sedikit garam dan sedikit air.
5) Masak sehingga daging empuk dan hidangkan bersama nasi



SELAMAT MENCUBA!!


2 comments:

hazila said...

Salam ziarah kembali. Selamat Menyambut Aidil Adha...

Unknown said...

TQ Hazila kerana ziarah..

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin