Menu hari raya Aidiladha kali ni Nasi Kuning versi Heldamelissa ler kan. Saja laaa nak cuba sebab tak pernah cuba lagi. Al-maklum laa Nasi Kuning ni berasal dari Sabah. Memandangkan aku nie half Sabahans, jadi aku pun cuba la masakan nie. Dah lama nak cuba, tapi baru berkesempatan nak buat sendiri. Aku masak cukup-cukup2 untuk kami berdua. Since tak ke mana-mana raya nie, dok umah tengok tv aje la kan.
Bahan-bahan:
3 pot Beras Basmathi
1 Biji Bawang besar yg sederhana *dikisar
2 ulas Bawang putih *dikisar
1 batang serai *dititik
1 batang serai *dititik
1 inci kunyit *dikisar
1 inci halia *dikisar
1 btg kayu manis
2 biji cengkih
3 sudu minyak Gee
Air mengikut beras (3 cawan sbb 3 pot)
Sedikit garam
Cara-cara:
1. Panaskan periuk nasi, masukkan minyak Gee. Tumis Serai, Kayu Manis, Cengkih dan bahan-bahan kisar tadi. Tumis hingga naik bau. (Saya tumis periuk nasi tadi di atas api. Kemudian alih terus ke periuk nasi elektrik.)
2. Letakkan sedikit garam. Masukkan beras yang telah dibersihkan tadi. Gaul hingga rata.
3. Tutup api dan angkat periuk tadi, letakkan terus ke periuk nasi. Gaul hingga rata beras tadi.
4. Masak seperti biasa di atas periuk elektrik.
5. Setelah siap di masak boleh laa dihidangkan bersama lauk-lauk lain.
No comments:
Post a Comment