Monday, November 4, 2013

Daging Satay Goreng

Assalamualaikum....

Lama plak tak update blog masakan. Bukan laa tak masak pun. Hari-hari dok masak, tapi tak dan nak upload apa2 resepi. Sebab tak de laa masak resepi yang Da Vasss sangat...menu biasa-biasa aje. Menu suri rumah bekerja simple aje laa kan...tak de yang complicated sangat...ikut dan masa aje laaa kan....

So hari nie nak share resepi nie..selalu buat, bila rasa malas nak masak rendang di hari raya. Simple aje pun...macam buat satay gak laa...


BAHAN-BAHAN:
1/5 kg Daging 
3 btg Serai *
Segugus Bawang Putih *
2 inci Halia *
1 inci Lengkuas *
Garam
Gula

CARA-CARA:
1. Bahan bertanda * tadi di blend hingga halus.
2. Bersihkan Daging tadi
3. Satukan bahan blend dan daging tadi.
4. Gaulkan bersama bahan-bahan yang diblend halus tadi. Gaul hingga rata.
5. Perisakan dengan garam dan gula. Selepas gaul, biarkan bahan perapan selama sejam. Kalau boleh buat awal semalaman lebih baik. Bahan lebih meresap.
6. Panaskan kuali (saya guna kuali non stick). Guna sedikit minyak. Masak hingga daging empuk. 
7. Jika suka yang kering boleh la buat hingga kering. Bagi saya biar sedikit basah jika dipanaskan tak de la kering sangat kan. 

Selamat Mencuba!!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin