Wednesday, November 6, 2013

Bihun Singapore

Assalamualaikum...

Kembali lagi ke dapur. Hehehe walaupun hari-hari ke dapur, tapi tidak di dapur virtual nie. Hehehe...kalau laaa jenis rajin dan hari-hari akan di update laa menu-menu masakan yang Da BommB!! Hari nie nak share menu simple suri rumah bekerja. 



Bahan-bahan:
1/2 bungkus bihun (dicelur/rendam saja) (pki bihun A1, senang nak ukur berapa byk nak mkn)
1 mangkuk stok ayam/ daging
1 ulas bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih dicincang
Isi ayam/ daging
1/2 biji lobak merah dihiris memanjang
3 btg jagung kecil dihiris memanjang
Sedikit sayur sawi
1 biji tomato dipotong dadu
Sedikit lada sulah
Garam secukup rasa
Daun bawang & daun saderi
Bawang goreng

Cara-cara:
1) Tumiskan bawang besar & bawang putih hingga naik bau.
2) Masukkan stok ayam/ daging bersama ayam/ daging tadi.
3) Masukkan sayur lobak merah, jagung kecil & batang sawi. Masak hingga lembut.
4) Masukkan sedikit garam & lada sulah secukup rasa.
5) Masukkan bihun yang telah siap dicelur tadi. Masak hingga agak lembut.
6) Masukkan sayur sawi & tomato. Setelah hampir agak basah-basah kering, tutup api dan hidangkan. Taburkan bawang goreng & daun sup.
7) Sedia untuk di makan.

Selamat mencuba!

No comments:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin