Tuesday, November 15, 2011

Bendi Goreng Cili



Nie lauk malas aku..disebabkan dah ada bendi, masak aje laa ikut suka. Mula nak masak kari. Tapi tak jadi la plak. So, goreng santai & bantai aje laa...janji sedap...


Bahan-bahan:
8 batang bendi (dipotong serong - sederhana tebal) - direndam air garam utk hilangkan lendir
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1 biji cili merah (dihiris)

1 keping fish cake (dihiris)

2 sudu cili giling
1 sudu kicap cair
Sedikit lada sulah
Garam (secukup rasa)

Cara-caranya:
1) Masukkan bawang besar, bawang putih & cili merah. Tumis hingga layu.
3) Tumis hingga naik bau dan kemudian masukkan cili giling. Tumis hingga cili giling masak.
4) Masukkan bendi yang telah dipotong serong
5) Masukkan kicap cair dan lada sulah serta garam secukup rasa.
6) Setelah masak boleh dihidang bersama nasi putih serta lauk lain.



SELAMAT MENCUBA!


Monday, November 14, 2011

Bihun Goreng


Nie kes teringin nak makan bihun. Dok hari-hari teringat tapi tak buat-buat gak kan. Tetiba rasa macam nak buat lak. Jadi bila check bahan semua cukup, pagi nie terus goreng buat hidangan untuk bawak bekal ke pejabat. Seronok dapat bawak bekal sendiri ke pejabat. Dah lama tak bawak bekal.


Bahan-bahan:
1/2 bungkus bihun (direndam & ditos)
3 ulas bawang putih (dihiris & dicincang)
1 biji bawang besar (dihiris & dicincang)
2 sudu udang kering (ditumbuk)
Kucai (dihiris)
Taugeh (dibersihkan)
1 keping fish cake (dihiris)
4 sudu cili giling
2 sudu kicap
Sedikit garam

Untuk Hiasan :
Daun Bawang
Cili
Limau Kasturi

Cara-caranya:
1. Tumis bawang putih,bawang merah & udang kering hingga naik bau. 
2. Masukkan cili giling, tumis hingga naik bau dan masukkan fish cake (boleh juga guna sotong & udang)
3. Masukkan bihun dan gaul rata. Masukkan kicap dan sedikit garam.
4. Akhir sekali masukkan kucai & taugeh. Gaul hingga rata. Siap di masak.
5. Hidangkan. Hiaskan daun bawang, cili hiris & limau kasturi. Sedia untuk di makan.

Selamat Mencuba!

Sunday, November 13, 2011

Udang Masak Lemak Tempoyak



Atas permintaan Hubby, jadi masak laaa Udang Tempoyak nie. Memandangkan semalam baru beli tempoyak. Jadi kiranya fresh la kan. Musim durian, jadi semua masakan berbau durian ajer...heheh

SELAMAT MENCUBA!

Bahan-bahan:

15 ekor udang harimau (bleh tambah ikut suka) - dibersihkan
2 biji kentang (dipotong 4- boleh letak jika suka)4 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
5 biji cili padi (dikisar)
Kunyit - besar ibu jari (dikisar)
1 kotak santan (bleh gak pki santan fresh..aku malas sket nak perah hehe)
4 sudu tempoyakGaram secukup rasa

Cara-caranya:

1) Kisarkan semua bahan kisar tadi. Aku terus letak sekali santan kotak tu masuk dengan bahan kisar dlm blender jadi aku tak pakai air byk sgt.
2) Masukkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Nyalakan api.
3) Masukkan kentang dan biar hingga lembut
4) Masukkan udang dan biar hingga masak. Masukkan tempoyak dan kacau hingga sebati pada kuah.
5) Masak sehingga mendidih. Masukkan garam secukup rasa.
6) Sedia untuk dihidangkan.


Friday, November 11, 2011

Acar Ikan Masin



Bahan-bahan:
Isi Ikan Masin (dipotong ikut suka besar mana korang nak)
1/2 lobak merah (dipotong dadu)
1/2 biji timun (dipotong dadu)
6 biji cili padi (dibelah 4 hujungnya)
6 biji bawang merah (dihiris)
4 biji bawang putih (dihiris)
1 cm halia muda (dihiris/ dimayang)
2 sudu biji bijan
2 sudu gula
3 sudu cuka
5 sudu cili giling
Garam
Minyak masak

Cara-cara:

1. Ikan masin siap digoreng & asingkan.
2. Tumiskan bawang merah, bawang putih & halia hingga naik bau. Masukkan cili giling. Gaul rata.
3. Masukkan cuka, garam gula.
4 Masukkan lobak merah, timun, cili merah. Gaul rata. Kemudian masukkan ikan masin dan gaul.
5. Masukkan kismis & bijan. Kacau hingga masak.
6. Hidangkan bersama nasi. Boleh di simpan dalam peti ais juga



Thursday, November 10, 2011

Kuey Teow Sup



Dah lama dah masak, tapi baru ada masa nak upload. Hehehe ...simple & sedap. Heheh masuk lift tekan sendiri la plak. Tapi memang sedap kalau masak secara mudah. Walaupun main campak-campak aje bahan tapi memang best.


Bahan-bahan:
1 bungkus kuey teow (dibersihkan)
4 ulas bawang putih (diketuk)
3 ulas bawang merah (diketuk)
1 inci halia (diketuk)
200 gm daging lembu (dipotong nipis)
3 biji cili padi (diketuk)
2 batang baby corn
1/2 batang lobak merah (dihiris halus)
Sedikit kobis -ikut suka
Sedikit sayur sawi (atau pak chow - sawi pendek)- ikut suka
Perasa ayam
Garam
Serbuk lada sulah
Air (secukupnya)

Hiasan
Bawang goreng
Daun bawang
Cili Jeruk @ Cili padi kicap (jika suka)

Cara-caranya:
1) Letak sedikit minyak dan tumis bahan ; bawang putih, bawang merah dan halia. Biar hingga garing sedikit kemudian masukkan air semangkuk kecil.
2) Masukkan daging yang telah dibersihkan tadi. Biar hingga daging empuk.
3) Apabila daging empuk, bahan perasa (garam, lada sulah, perasa ayam)
4) Masukkan sayur yang keras dahulu (lobak & baby corn). Tunggu sedikit empuk.
5) Masukkan sayur2 daun (kobis & sawi) biar hingga layu sedikit.
6) Masukkan kuey teow. Gaul sebati. Kacau hingga masak.
7) Hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang @ cili jeruk. Sedap ketika panas.


Monday, November 7, 2011

Acar Timun



Acar Timun nie aku dah penah buat...cuma kali nie aku padankan untuk di makan bersama Nasi Kuning. Simple & mudah di sediakan aje...saja nak tambah lauk kan...kalau tak rasa tak meriah lak nasi tadi.


Bahan-bahan:
1 biji timun (dipotong nipis)
1 biji lobak merah (dipotong nipis)
1 biji bawang besar (dipotong nipis)
1 biji lada merah (dihiris)

1 biji lada hijau
Cuka
Garam
Gula

Cara-caranya:
Gaul semua bahan yang dipotong bersama cuka, garam dan gula. Seimbangkan rasanya. Sedia dimakan bersama nasi.



Sotong Bakar Simple



Kali nie aku masak Sotong Bakar bersama Nasi Kuning. Saja laa nak tambah menu kononnya. So, beli sotong, marinate dan bakar di atas dapur aje. Tapi kalau nak sedap memang bakar laa di atas dapur arang. Baru laa meletups!

Bahan-bahan:
6 ekor sotong sederhana (dibersihkan & dikelar tidak putus)
Garam
Lada sulah
Sedikit Minyak
Kertas Foil/ Daun Pisang

Cara-caranya:
1. Marinate bahan-bahan tadi pada sotong.
2. Simpan di dalam peti ais semalaman/ 2-3 jam before bakar.
3. Bentangkan daun pisang/ foil di atas kuali. Letak sedikit minyak dan letakkan sotong. (lebih best kalau di bakar atas dapur arang)

Bahan-bahan sos: (semua bahan di kisar)
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit
1/2 halia
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
Sedikit gula
Sedikit garam

Cara-cara:
1. Panaskan minyak. Tumis bahan yang dikisar tadi hingga naik bau.
2. Masukkan sedikit gula dan garam untuk menyeimbangkan rasa.
3. Setelah masak boleh laa dihidangkan bersama sotong.

Selamat mencuba!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin