Sunday, November 6, 2011

Daging Masak Merah Madu



Daging nie aku masak sekali ngan Nasi Kuning. Memula nak buat ayam, tapi akibat kemalasan, jadi tukar ke daging laa plak kan...

Bahan-bahan:
300gm daging (dihiris)
2 batang serai *dititik
1 inci halia *dikisar
1 inci lengkuas *dikisar
2 ulas bawang putih *dikisar
1 biji bawang besar (dikiris halus)
4 sudu cili giling
1/2 tin tomato puree
4 sudu madu
Sedikit garam
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Tumis serai dan bahan-bahan yang dikisar. Tumis hingga naik bau dan kekuningan. 
2. Masukkan cili giling tadi, masak hingga pecah minyak.
3. Masukkan pula tomato puree. Gaul hingga rata.
4. Kemudian masukkan daging dan masak daging hingga masak. 
5. Masukkan madu. Gaul dan masukkan sedikit garam.
6. Didihkan hingga daging betul-betul masak. Hidangkan bersama Nasi Kuning.

Selamat Mencuba!


Nasi Kuning



Menu hari raya Aidiladha kali ni Nasi Kuning versi Heldamelissa ler kan. Saja laaa nak cuba sebab tak pernah cuba lagi. Al-maklum laa Nasi Kuning ni berasal dari Sabah. Memandangkan aku nie half Sabahans, jadi aku pun cuba la masakan nie. Dah lama nak cuba, tapi baru berkesempatan nak buat sendiri. Aku masak cukup-cukup2 untuk kami berdua. Since tak ke mana-mana raya nie, dok umah tengok tv aje la kan.


Bahan-bahan:
3 pot Beras Basmathi
1 Biji Bawang besar yg sederhana *dikisar
2 ulas Bawang putih *dikisar
1 batang serai *dititik
1 inci kunyit *dikisar
1 inci halia *dikisar
1 btg kayu manis
2 biji cengkih
3 sudu minyak Gee
Air mengikut beras (3 cawan sbb 3 pot)
Sedikit garam


Cara-cara:
1. Panaskan periuk nasi, masukkan minyak Gee. Tumis Serai, Kayu Manis, Cengkih dan bahan-bahan kisar tadi. Tumis hingga naik bau. (Saya tumis periuk nasi tadi di atas api. Kemudian alih terus ke periuk nasi elektrik.)
2. Letakkan sedikit garam. Masukkan beras yang telah dibersihkan tadi. Gaul hingga rata. 
3. Tutup api dan angkat periuk tadi, letakkan terus ke periuk nasi. Gaul hingga rata beras tadi.
4. Masak seperti biasa di atas periuk elektrik.
5. Setelah siap di masak boleh laa dihidangkan bersama lauk-lauk lain. 


Macaroni Goreng Aidiladha



Semalam buat nie before buat preparation untuk hari raya Aidiladha. Jadi, masak laa khas atas permintaan encik Hubby kite. Cuma nie version pedas berapi sket la. Heheh...tak tau kenapa lak pedas. Terlebih cili ler kot.


Bahan-bahan:
Separuh peket Pasta Elbow (direbus dahulu dan tos)
2 ulas bawang merah (dihiris)
2 ulas bawang putih (dihiris)
1/2 biji bawang besar (dipotong dadu)
Setengah peket frozen Vege
1/2 peket daging cincang (Jenama Ramli)
2 sudu besar cili giling

3 sudu besar tomato puree
Lada sulah
Garam

Directions:
1) Tumis bawang merah & bawang putih hingga naik bau.
2) Masukkan daging. Goreng hingga masak. Masukkan lada sulah & garam.
3) Masukkan cili giling & tomato puree. Kacau sehingga naik bau.
4) Masukkan frozen vege & bawang besar tadi.Kacau hingga masak.
5) Masukkan Pasta Elbow kacau hingga sebati bersama bahan tumisan tadi.
6) Sedia untuk dihidang



Saturday, November 5, 2011

Daging Masak Kicap Halia



Hari nie masak lagi...masak daging plak. Nie makanan kesukaan hubby. Especially masakan yang berKICAP. Memang dia suka. Jadi orang perempuan nie memang biasanya akan masak makanan kesukaan orang aje..tapi makanan kesukaan kita sapa plak masak eh? Hmmm..kesian kite kan...


Bahan-bahan:
500 gm daging batang pinang
1 biji bawang besar (dipotong bulat)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 biji cili merah/ cili padi (dihiris)

1/2 inci halia (dihiris)
2 sudu kecil ketumbar **
1 sudu kecil jintan manis **
1 sudu kecil jintan putih ** (** boleh pakai  gak serbuk rempah sup)

Sedikit serbuk lada sulah
3 Sudu kicap lemak manis
1 sudu kicap cair
Garam (secukup rasa)
Sedikit air

Caranya:
1) Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih. Masukkan daging, goreng sehingga masak.
2) Masukkan ketumbar, jintan manis & jintan putih. Kacau rata.
3) Masukkan semua kicap. Masukkan bawang besar & cili merah.
4) Masukkan sedikit garam dan sedikit air.
5) Masak sehingga daging empuk dan hidangkan bersama nasi



SELAMAT MENCUBA!!


Friday, November 4, 2011

Udang Masak Blackpepper


Udang nie mak sedara bagi. Katanya dari Sarawak. Hmmm..jauh udang nie datang. Since dah lama aku tak masak Udang Masak Blackpepper, jadi masak laa kan. Permintaan cik abe, tak buat kang majuk lak. Memula nak buat sambal tumis. Tapi malas lak. Sebab dah masa sambal tumis ikan bilis kelmarin. Asyik sambal aje...bosan laa plak kan...

Bahan-bahan:
500 gm Udang Harimau - dibersihkan
1 biji bawang besar - dipotong bulat
2 ulas bawang putih - dihiris
1/2 biji lada benggala hijau - dihiris memanjang
2 sudu sos lada hitam
1 sudu sos cili
Sedikit air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Bersihkan udang.
2. Tumiskan bawang putih dan sedikit bawang merah hingga naik bau.
3. Masukkan sos lada hitam dan sos cili. Biar mendidih. Tambah sedikit air.
4. Masukkan lada benggala dan dan udang. Kacau rata.
5. Masukkan baki bawang besar.
6. Kacau hingga masak.
7. Hidangkan bersama nasi panas.


Thursday, November 3, 2011

Cekodok Pisang



Weekend lepas, saja laa buat Cekodok Cucur Pisang. Aku tak bape reti sangat. Tapi boleh laa untuk cubaan malas kan. Hehehe bantai saja. Janji sedap, tapi memang sedap plak hari tu...so, kenyang laa gak makan kan.


Bahan-bahan:
10 biji pisang (dilenyek)
1 cawan tepung gandum
Sedikit serbuk penaik 
Sedikit gula
Sedikit garam
Minyak masak untuk menggoreng

Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan tadi dan gaul hingga sebati.
2. Panaskan minyak masak. 
3. Sudukan sedikit demi sedikit hasil bahan yang digaul tadi. Bentukkan ikut suka.
4. Goreng hingga warna keemasan & garing. (Jgn terlalu lama, nanti rentung lak)


SELAMAT MENCUBA!!


Kerabu Mangga


Balik dari Kota Kinabalu ari tu...timbunan mangga aku dapat dari pakcik aku di KK. Mangga tu special sket, color purple. Tak masam tapi rasa lemak-lemak git tu... Sedap sesangat kalau di buat kerabu. Dan makanya aku pun buat laaa untuk hidangan dihujung minggu..

Bahan-bahan:

1 biji buah mangga - dihiris
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
3 biji cili padi - dihiris
1 batang bunga kantan - dihiris (masa nie aku tak bubuh pun..luper)
Sedikit lime jus
Sambal belacan

Cara-caranya:
1. Potong semua bahan dan gaulkan semua bersama sambal belacan.
2. Hidang & sedia untuk di makan.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin