Friday, April 30, 2010
Saturday, March 6, 2010
Fettuccini Sos Cendawan Special (2 org)
Bahan-bahan:
1/2 peket Fettuccini (direbus)
1/2 Lobak merah (dihiris memanjang)
1/2 Capsicum Hijau (dihiris memanjang)
4 batang sosej (dihiris memanjang) * boleh diganti dgn bhn lagi spt udang/ daging/ayam
1 tin Kimball Sup Cendawan
1 biji bawang besar (dihiris)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 sudu kecil serbuk lada hitam
2 sudu besar butter
Sedikit garam
Utk Mee:
Fettuccini direbus sehingga lembut. Dan toskan.
Bahan Kuah :
1. Panaskan kuali dan masukkan butter. Tumiskan bawang merah & bawang putih.
2. Masukkan sosej tadi dan tumis hingga masak sosej itu.
3. Masukkan satu tin sup cendawan dan masukkan sendikit air. Kacau hingga sebati.
4. Masukkan serbuk lada hitam. Masukkan capsicum dan lobak merah. masak hingga lembut.
5. Apabila kuah telah masak hidangkan, tuang ke atas Fettuccini yang telah diletakkan di pinggan. Sedia untuk di makan.
Selamat Mencuba!!
Labels:
Pasta
Monday, February 22, 2010
Puding Roti
![]() |
Puding Roti |
Puding Roti...buat juga akhirnya. Dah lama nak buat. Atas permintaan hubby akhirnya buat gak. Maklum laa makanan kesukaan dia. Jadi terlaksana laa jugak. Bukan kegemaran aku pun, tapi boleh buat gak laa...cuma tak berapa suka sangat benda2 manis nie..
Bahan-Bahan A:
8 keping roti500ml Susu Segar
* dicarik2 dan direndam susu segarBahan-Bahan A:
2 Biji Telur Ayam
2 Sudu Mentega
1/2 Cawan Gula
1 sudu Asen Vanila
* Dipukul sehingga sebati
1. Dah pukul dan sebati, tuangkan bahan B tadi kedlm bahan A.
2. Letak dlm lengat dan tabur pula kismis diatas roti bahan2 tadi.
3. Bakar dlm suhu 180'c dlm masa 1jam. Biarkan sejuk dan siap utk dimakan
SELAMAT MENCUBA!
Labels:
Kuih Muih
Monday, September 14, 2009
Chicken Chop Ramadhan
![]() |
Chicken Chop Ramadhan |
Untuk Ayam:
6 keping chicken fillet (isi ayam tanpa tulang)
5 sudu Tepung Goreng (Jenama apa2)
1/2 cawan air
Untuk Gravy:
1/2 peket serbuk sos gravy (ada mcm2 jenis di pasaraya)
1 sudu sos lada hitam
1 ulas bawang putih (diketuk)
Bahan Coleslaw: (dihiris)
Kobis
Lobak Merah
Bawang Merah
Mayonis
1 sudu Serbuk Lada Hitam
Sedikit garam
Directions:
Ayam:
1) Bancuh tepung goreng bersama air.
2) Gaulkan bersama chicken fillet tadi.
3) Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan (masak)
Gravy:
1) Panaskan minyak sedikit.
2) Tumiskan bawang putih. Masukkan serbuk sos gravy bersama sedikit air.
3) Masukkan sos lada hitam.
Bahan Sampingan:
Kentang Goreng
Cili Sos
5 sudu Tepung Goreng (Jenama apa2)
1/2 cawan air
Untuk Gravy:
1/2 peket serbuk sos gravy (ada mcm2 jenis di pasaraya)
1 sudu sos lada hitam
1 ulas bawang putih (diketuk)
Bahan Coleslaw: (dihiris)
Kobis
Lobak Merah
Bawang Merah
Mayonis
1 sudu Serbuk Lada Hitam
Sedikit garam
Directions:
Ayam:
1) Bancuh tepung goreng bersama air.
2) Gaulkan bersama chicken fillet tadi.
3) Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan (masak)
Gravy:
1) Panaskan minyak sedikit.
2) Tumiskan bawang putih. Masukkan serbuk sos gravy bersama sedikit air.
3) Masukkan sos lada hitam.
Bahan Sampingan:
Kentang Goreng
Cili Sos
Cara-caranya :
Susun di dalam pinggan chicken fillet, bersama sayur2 tadi dan curahkan sos gravy ke atasnya. Sedia untuk di makan.
Sunday, September 13, 2009
Lamb Chop Ramadhan
![]() |
Lamb Chop Ramadhan |
Bahan-Bahan A:
Lamb Shoulder (marinated dgn sos)
Heinz BBQ Sos
Sedikit Garam
Serbuk Lada Hitam
2 ulas Bawang Putih (diketuk)
Bahan Coleslaw: (dihiris)
Kobis
Lobak Merah
Bawang Merah
Mayonis
1 sudu Serbuk Lada Hitam
Sedikit garam
Bahan Sampingan Lain:
Kentang Goreng
Sos Cili
Cara:
1) Daging yg dimarinate dengan bahan A..di bakar di atas kuali non-stick.
2) Letak bawang putih yg diketuk tadi. Utk aroma.
3) Coleslaw & kentang goreng tadi di susun di atas pinggan.
4) Setelah masak hidang. (Seperti dlm gambar)
Saturday, September 12, 2009
Kuey Teow Goreng Sahur
1 bungkus kuey teow
2 ulas bawang putih (dihiris & dicincang)
1 biji bawang besar (dihiris & dicincang)
2 sudu udang kering (ditumbuk)
4 sudu cili giling
Kucai (dihiris)
Taugeh (dibersihkan)
Sedikit Udang Besar atau Sotong
2 sudu kicap
Sedikit garam
Cara-caranya:
1. Tumis bawang putih,bawang merah & udang kering hingga naik bau.
2. Masukkan cili giling, tumis hingga naik bau dan masukkan udang dan sotong.
3. Masukkan kuey teow dan gaul rata. Masukkan kicap dan sedikit garam.
4. Akhir sekali masukkan kucai & taugeh. Gaul hingga rata. Siap di masak.
5. Hidangkan. Taburkan bawang goreng dan cili jeruk. Sedia untuk di makan.
Labels:
Mee
Sunday, September 6, 2009
Sambal Tumis Udang Terung Pipit
![]() |
Sambal Tumis Udang Terung Pipit |
Servings: | 2-3 Person |
Bahan-bahan:
1/2 kilo terung pipit
10 ekor udang
2 cm belacan
3 sudu makan cili kering (dikisar)
1/2 sudu makan bawang (dikisar)
1 biji bawang besar di potong bulat
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
Air asam jawa
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
3. Masukkan terung pipit dan udang.
4. Bila cukup pekar boleh diangkat
5. Hidang bersama nasi. Sedap.
Labels:
Udang
Subscribe to:
Posts (Atom)