Sunday, September 5, 2010

Nasi Beriyani & Acar Timun

Nasi Beriyani

Bahan-bahan:
4 cawan beras basmathi
3 sudu serbuk beriyani
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa

Cara Memasak:
1. Beras yang telah direndam semalam, masukkan semua bahan.

Bahan Untuk ditabur:
3 sudu minyak sapi
150gm kismis hitam
150gm kismis kuning
150 gm gajus
Sedikit bawang goreng.

Cara Memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng gajus dahulu.
2. Kacau selalu agar rata kuningnya.
3. Masukkan bahan yang ditumis ini ke dalam periuk nasi bersama nasi dan masak spt biasa.
4. Bila sudah masak masukkan daun ketumbar dan daun pudina. Kacau nasi dan taburkan kismid dan gajus.

Acar Timun

Bahan-bahan:
1 biji timun (dipotong nipis)
1 biji lobak merah (dipotong nipis)
1 biji bawang besar (dipotong nipis)
1 biji lada merah (dihiris)
8 biji tomato ceri (dibelah 2)
Cuka
Garam
Gula

Cara-caranya:
Gaul semua bahan yang dipotong bersama cuka, garam dan gula. Seimbangkan rasanya. Sedia dimakan bersama nasi.

Beriyani Ayam

Semalam menu berbuka ada Nasi Beriyani..jadi aku pun buat la lauknya kan..Ayam Beriyani..actually boleh pakai kambing atau daging jugak..ikut suka mana-mana nak pakai laa...ikut selera masing-masing...

Bahan-bahan:
1/2 kg ayam (dipotong dan dibersihkan)
1 peket(kecil) rempah beriyani
1 tin tomato puree
1 tin susu cair (1/2 tin pun boleh)
6 ulas bawang merah (dihiris halus)
4 ulas bawang putih (dihiris halus)
1 cm halia
3 biji cili merah (dibelah dua)
3 biji cili hijau (dibelah dua)
3 biji tomato (dibelah empat)
1/2 cawan bawang gpreng
100gm badam (dikisar halus)
100gm gajus (dikisar halus)
Minyak sapi cukup untuk menumis
1/2 cawan madu lebah
Garam secukup rasa

Cara-caranya:
1. Panaskan mintak, tumis bawang merah dahulu kemudian halia dan bawang putih. Kacau hingga naik bau.
2. Masukkan rempah beriyani kacau hingga terbit minyak.
3. Masukkan ayam tadi kacau rata kemudian masukkan buah tomato, cili merah, cili hijau, gajus dan badam.
4. Masukkan tomato puree dan kacau.
5. Setelah mendidih masukkan bawang goreng dan susu cair.
6. Bila hampir kering masukkan garam dan madu lebah. Siap sedia untuk dihidang bersama Nasi Beriyani.

Saturday, September 4, 2010

Daging Masak Merah (Untuk 2-3 orang)

Nak upload dari sehari ke sehari ... lelama jadi lupa plak...anyway nie baru ada masa nak upload..so, enjoy :)

Bahan-bahan :
500 gm Daging Batang Pinang (dibersihkan & dihiris nipis)
1 Biji Bawang Besar (di potong bulat)
2 Ulas Bawang Putih (dicincang)
1/2 inci Halia (dicincang) *jika suka boleh letak
6 biji Tomato Ceri (dibelah 2)
1 helai Daun Limau Purut
4 sudu besar Cili Giling

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih & halia. Kemudian masukkan bawang besar.
2. Masukkan cili giling dan tumis hingga naik bau.
3. Masukkan daging yang dihiris tadi. Gaul hingga masak. Masukkan daun limau tadi.
4. Hampir masak boleh la masukkan tomato ceri tadi. Kemudian tutup api. Hidangkan bersama nasi putih.

Wednesday, September 1, 2010

Kentang Goreng Cili (Untuk 2-3 orang)


Kentang Goreng Cili adalah antara makanan kegemaran hubby. Jadi special khas untuk dia la nie...aku pun suke gak resepi ni...simple dan sedap.

Bahan-bahan:
4 biji Kentang (dibuang kulit & dipotong wedges)
2 senduk besar Cili Giling
1 biji Bawang Besar (dipotong bulat)
2 ulas Bawang Putih (dicincang)
1 biji Cili Merah (dihiris)
1 biji Tomato Segar (dipotong wedges)

Cara-caranya:
1. Goreng kentang yang telah dibersihkan sehingga masak. Angkat dan toskan minyak.
2. Tumis bawang putih hingga wangi. Masukkan cili giling dan tumis hingga naik bau.
3. Masukkan kentang yang dah digoreng tadi. Gaul rata.
4. Masukkan bawang besar dan cili merah.
5. Tutup api dan masukkan tomato yg sudah di potong tadi. Siap untuk dihidang bersama nasi.

Selamat Mencuba!

Monday, August 30, 2010

Sotong Beriyani (Untuk 2-3 orang)


Resepi nie aku dah lama buat...tapi terlupa plak nak upload...resepi simple dan mudah di masak...

Bahan-bahan:
6 ekor Sotong (dipotong bulat & dibersihkan)
2 sudu Rempah Beriyani
1 biji Bawang Besar (dipotong bulat)
2 ulas bawang putih (ditumbuk/diketuk)
2 sudu Cili Giling
1 batang Cili Merah (dihiris)
Sedikit air
Sedikit garam

Cara-caranya:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih hingga wangi.
2. Masukkan cili giling dan biar hingga pecah minyak.
3. Masukkan rempah beriyani dan kacau. Masukkan sotong yang sudah dibersihkan.
4. Masukkan bawang besar dan cili merah. Kacau hingga masak dan siap untuk dihidangkan.

Selamat Mencuba!

Sunday, August 29, 2010

Pasta Spiral Goreng

Ni masakan paling malas pernah buat la...cincai..janji bleh makan laa kan..anyway memang sedap pun heheh...


Bahan-bahan:

Pasta Spiral (direbus)
200 gm Daging Cincang
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 biji tomato (dicincang)
1 mangkuk kecil sayur campur beku (nyahbeku)
Sedikit Oregano
Garam
Sedikit Serbuk Lada Hitam

Cara-caranya:
1. Tumiskan bawang putih hingga naik bau, masukkan sedikit bawang besar utk perasa.
2. Masukkan daging. Goreng hingga masak. Masuk serbuk lada hitam.
3. Masukkan tomato yang dicincang tadi. Letak sedikit oregano dan garam.
4. Masukkan sayur campur dan kacau rata. Biar mendidih. Masukkan lebihan bawang besar.
5. Masak hingga mendidih.Kemudian hidang bersama pasta.Tabur daun bawang & sedikit bawang goreng.

Selamat Mencuba!

Tuesday, August 24, 2010

Roti Pita

Roti Pita Berinti Daging faveret aku...buat masa berbuka...best! Balik je keje terus keluarkan bahan-bahan. Masak kejap aje...Amat mudah dan senang disediakan dibulan puasa...

Bahan Roti Pita:
Roti Pita (dipotong 2 & dibelah tengah
Marjerin (disapu pada luar dan dalam roti)

Bahan Inti:
Marjerin
Daging Cincang (guna separuh pek)
2 biji tomato (dipotong dadu)
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
1 ulas bawang putih (dicincang halus)
1/2 batang lobak merah (dipotong dadu)
1/2 capsicum hijau (dipotong dadu) * boleh letak pelbagai warna capsicum
1 sudu cili giling
3 sudu sos bolognese (Prego dalam tin merah)
Sedikit serbuk lada hitam
Sedikit garam

Cara-carannya:
1. Bakar roti pita yang telah dilengserkan dgn marjerin. Sudah siap ketepikan dahulu.
2. Panaskan marjerin, masukkan bawang besar dan bawang putih. Tumis hingga naik bau.
3. Masukkan daging cincang. Kacau hingga daging masak.
4. Masukkan lobak merah dan capsicum tadi. Gaul hingga masak.
5. Masukkan cili giling dan sos bolognese. Gaul rata. Masukkan tomato yang dipotong dadu tadi.
6. Gaul rata hingga masak. Siap untuk dihidangkan bersama roti pita.

Selamat Mencuba!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin