Monday, September 14, 2009

Chicken Chop Ramadhan

Chicken Chop Ramadhan
Untuk Ayam:
6 keping chicken fillet (isi ayam tanpa tulang)
5 sudu Tepung Goreng (Jenama apa2)
1/2 cawan air

Untuk Gravy:
1/2 peket serbuk sos gravy (ada mcm2 jenis di pasaraya)
1 sudu sos lada hitam
1 ulas bawang putih (diketuk)

Bahan Coleslaw: (dihiris)
Kobis
Lobak Merah
Bawang Merah
Mayonis
1 sudu Serbuk Lada Hitam
Sedikit garam

Directions:
Ayam:
1) Bancuh tepung goreng bersama air.
2) Gaulkan bersama chicken fillet tadi.
3) Panaskan minyak dan goreng sehingga kekuningan (masak)

Gravy:
1) Panaskan minyak sedikit.
2) Tumiskan bawang putih. Masukkan serbuk sos gravy bersama sedikit air.
3) Masukkan sos lada hitam.

Bahan Sampingan:
Kentang Goreng
Cili Sos

Cara-caranya :
Susun di dalam pinggan chicken fillet, bersama sayur2 tadi dan curahkan sos gravy ke atasnya. Sedia untuk di makan.

Sunday, September 13, 2009

Lamb Chop Ramadhan

Lamb Chop Ramadhan
Bahan-Bahan A:
Lamb Shoulder (marinated dgn sos)
Heinz BBQ Sos
Sedikit Garam
Serbuk Lada Hitam
2 ulas Bawang Putih (diketuk)

Bahan Coleslaw: (dihiris)
Kobis
Lobak Merah
Bawang Merah
Mayonis
1 sudu Serbuk Lada Hitam
Sedikit garam

Bahan Sampingan Lain:
Kentang Goreng
Sos Cili

Cara:
1) Daging yg dimarinate dengan bahan A..di bakar di atas kuali non-stick.
2) Letak bawang putih yg diketuk tadi. Utk aroma.
3) Coleslaw & kentang goreng tadi di susun di atas pinggan.
4) Setelah masak hidang. (Seperti dlm gambar)

Saturday, September 12, 2009

Kuey Teow Goreng Sahur

Bahan-bahan:
1 bungkus kuey teow
2 ulas bawang putih (dihiris & dicincang)
1 biji bawang besar (dihiris & dicincang)
2 sudu udang kering (ditumbuk)
4 sudu cili giling
Kucai (dihiris)
Taugeh (dibersihkan)
Sedikit Udang Besar atau Sotong
2 sudu kicap
Sedikit garam

Cara-caranya:
1. Tumis bawang putih,bawang merah & udang kering hingga naik bau.
2. Masukkan cili giling, tumis hingga naik bau dan masukkan udang dan sotong.
3. Masukkan kuey teow dan gaul rata. Masukkan kicap dan sedikit garam.
4. Akhir sekali masukkan kucai & taugeh. Gaul hingga rata. Siap di masak.
5. Hidangkan. Taburkan bawang goreng dan cili jeruk. Sedia untuk di makan.

Sunday, September 6, 2009

Sambal Tumis Udang Terung Pipit

Sambal Tumis Udang Terung Pipit



Servings:
2-3 Person

Bahan-bahan:
1/2 kilo terung pipit
10 ekor udang
2 cm belacan
3 sudu makan cili kering (dikisar)
1/2 sudu makan bawang (dikisar)
1 biji bawang besar di potong bulat
1 sudu teh garam
2 sudu teh gula
Air asam jawa

Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumiskan semua bahan kisar sehingga wangi.
2. Masukkan air asam jawa, gula dan garam secukup rasa.
3. Masukkan terung pipit dan udang.
4. Bila cukup pekar boleh diangkat
5. Hidang bersama nasi. Sedap.

Thursday, September 3, 2009

Daging Paprik

Daging Paprik
Bahan-bahan:
1/2 kilo daging (yg telah direbus)
2 helai daun limau purut
1 biji bawang besar (dipotong dadu)
2 ulas bawang putih (dihiris halus)
2 biji cili padi (diketuk sahaja)
3 sudu cili gilih (cili boh)
2 sudu sos cili
1 sudu sos tiram
Garam (secukup rasa)

Cara-caranya:
1. Potong daging yang telah direbus tadi. Ketepikan dahulu.
2. Tumis bawang putih, bawang besar, daun limau purut dan cili padi. Kemudian masukkan cili giling. Tunggu hingga sedikit naik bau.
3. Masukkan sos cili dan sos tiram. Gaul hingga sebati kemudian masukkan daging dan kacau.
4. Boleh la meletakkan sayur spt baby corn atau tomato kecil utk tambahan.
5. Apabila sudah masak, bolehlah dihidangkan bersama nasi putih atau nasi goreng.

Wednesday, September 2, 2009

Agar-Agar Buah


Bahan-bahan:
1 peket Agar-agar (20gm)
1 tin buah campuran
1 cawan susu cair
1 cawan air buah
4 cawan air
1/3 cawan gula


Cara-caranya:
1. Masukkan 4 cawan air dan masak agar-agar hingga ia cair.
2. Masukkan gula dan air buah.
3. Apabila dah sebati semua masukkan susu cair.
4. Sementara itu aturkan buah2 ke dalam loyang.
5. Curahkan agar yang telah siap tadi ke dalam loyang itu. Sejukan dahulu.
6. Apa bila keras masukkan ke dalam peti ais. Boleh di makan apabila sudah sejuk. (Lebih sedap sejuk).

Tuesday, September 1, 2009

Murtabak Krackers

Assalamuaikum...

Resepi nie aku dapat dari Asmah Laili....so, aku pun mencubanye.
Rugi tak cuba..sebab resepi dia semua sedap-sedap belaka....
Murtabak Krackers







Selamat Mencuba


Ingredients:
500 gram biskut tawar CREAM CRACKERS
1 besen air
8 biji telur (jika kurang, tambah lagi) dikocak dengan sedikit garam dan lada putih
2 biji bawang besar, didadu kecil
3 biji lada merah, dirampai
3 biji lada hijau, dirampai
1 pokok daun sup, dirampai
1 pokok daun bawang, dirampai
1 loyang kek, sapu sekeliling dengan mentega, alas dasarnya dengan kertas kek
500 gram daging cincang, disanggar
1 sudu makan rata rempah kari daging/rempah beriani siapkan dagingnya
Sedikit lada putih dahulu
Sedikit garam


Directions:
CARA UNTUK MASAK DAGING
Sanggar daging dengan rempah, garam dan lada putih. Angkat dan ketepikan.


CARA MELAPIS MURTABAK
• Rendam beberapa keping biskut didalam air. Angkat perlahan-lahan dan tekap supaya airnya keluar. Atur didalam loyang. Ulang sehingga lapisan pertama berisi penuh dengan biskut.
• Tabur rata diatas lapisan pertama biskut tersebut, sedikit daging.
• Tabur pula diatasnya sedikit hirisan lada merah dan hijau. Ini diikuti dengan bawang dadu dan hirisan daun sup dan daun bawang. Curah rata sekelilingnya sedikit telur.
• Seterusnya buat lapisan kedua, dan ulang seperti yang dibuat untuk lapisan pertama. Buatlah beberapa lapisan, sehingga habis semua bahan-nya. Tetapi untuk lapisan terakhir, haruslah biskut sahaja diatas. Tuang sedikit telur diatas lapisan terakhir.
• Setelah lengkap semua lapisanya dibuat, barulah dibakar didalam ketuhar, dengan suhu 160 darjah sehingga masak.
• Setelah masak, keluarkan dari ketuhar. Biarkan sejuk, baru dikeluarkan dari loyang dan dipotong. Enak disajikan dengan sos cili dan tomato.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin