Saturday, April 26, 2008

Jemput-Jemput Tauhu

Assalamualaikum....
 
Gambar tak sempat nak snap ari tu...sebab sedap sangat...tak sabo nak makan...tapi memang best...

Ingredients:

4 keping tauhu - dihancurkan
1 bii cili merah - dicincang kasar
1 biji cili hijau - dicincang kasar
1 biji bawang besar - dicincang kasar
1 biji bawang putih - dicincang kasar
1 tangkai daun bawang - dirampai
1 tangkai daun sup - dirampai
6 ekor udang - dikupas kulitnya dan didadu (kemudian di sanggar hingga masak)
1 biji telur
Garam secukup rasa
Minyak untuk menggoreng


Directions:
1) Gaul rata semua bahan, kecuali minyak Panaskan minyak di dalam kuali
2) Ambil satu sudu makan adunan dan jadikan bebola dan terus masukkan ke dalam minyak panas.
3) Goreng sehingga masak dan angkat serta toskan.
4) Hidangkan panas-panas dengan sos.

Monday, April 21, 2008

Ikan Cencaru Sumbat


Ingredients:

2 ekor ikan cencaru (dibersihkan) - saiz sederhana
5 ulas bawang merah -ditumbuk
2 biji cili merah -ditumbuk
2 biji cili padi (jika suka) -ditumbuk
Garam
Air asam jawa

Directions:
1. Bersihkan ikan cencaru. Lumurkan dengan garam & sedikit air asam.
2.. Tumbuk bawang merah, cili merah & cili padi. Setelah lumat, letak sedikit garam & baki air asam.
3. Sumbatkan ke dalam perut ikan cencaru yang telah dibersihkan.
4. Goreng hingga garing.
5. Hidang bersama nasi.

Pancake Heldamelissa


Bahan:-
225 gram tepung gandum
1 sudu makan baking powder
Sedikit garam
1 sudu teh gula
2 biji telur yang besar, dipukul sebentar
30 gram mentega, dicairkan dan disejukkan
300 ml susu cair
Mentega untuk menggoreng

Cara:-
Cara paling mudah membuat pancake ini ialah – masukkan semua bahannya kedalam alat pengisar letrik, (kecuali mentega untuk menggoreng) dan putar sehingga menjadi adunan yang halus seperti sutera.

Saturday, April 5, 2008

Bebola Ayam Masak Pedas


Bebola ayam adalah sesuatu yang aku paling suka sejak dulu. Bila dah tau memasak mula laa aku olah macam-macam. Tapi memang syok bila dapat olah masakan tu jadi masakan kita kan.


Ingredients:
1 peket kecil bebola Ayam (Pelbagai jenama)
1 biji biji bawang besar (dihiris bulat)
2 biji bawang putih (dihiris)
1 biji cili hijau (dihiris)
1 biji tomato (dipotong dadu)
3 sudu besar cili kering (cili giling)
2 sudu sos tomato
1 sudu kicap cair
Sedikit garam




Directions:
1. Panaskan minyak
2. Gorengkan bebola ayam tadi sehingga masak. Kemudian angkat.
3. Goreng sedikit bawang besar dan bawang putih sehingga naik bau.
4. Masukkan cili giling tadi. Goreng hingga pecah minyak.
5. Masukkan sos tomato dan kicap cair.Biar mendidih.Masukkan sedikit garam.
6. Masukkan bebola ayam & tomato tadi dan baki bawang besar yang belum di masukkan. Kemudian hiaskan dengan cili hijau.
7. Sedia untuk di makan bersama nasi.

Sotong Goreng Tepung


Ingredients:
500 gm sotong segar (dibersihkan & dipotong bulat)
1 biji telur
Tepung Serbaguna (guna tepung segera utk menggoreng)


Directions:
1. Sotong dibersihkan dan di tos sehingga kering (dipotong bulat)
2. Gaulkan sotong bersama tepung.
3. Kemudian celupkan sotong tadi dengan telur.
4. Sekali lagi gaul sotong tadi bersama tepung.
5. Goreng pada minyak yang panas.
6. Warna keemasan boleh diangkat dan dihidangkan.
7. Sesuai di makan bersama sos cili dan nasi panas.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin